Архивите са живи: Ото Ран, станал нацисткия Индиана Джоунс заради Хитлер

Нацистки Индиана Джоунс броди из замъците във Франция, в търсене на Светия Граал. По време на възхода на нацистите преди Втората световна война, Ото Ран влиза в кожата на истински търсач на приключения, за да открие една енигма—легендарния Граал. Ран става по неволя любимия археолог на нацисткия елит, а парите, които му предлагат за услугите му се оказали непреодолимо изкушение и за него самия. Всъщност Ран е вдъхновител на големия сериал за Индиана Джоунс и дори е бил обсебен от идеята да намери Светия Граал. Още от малък се вдъхновявал от легендите за чашата, от която Христос пил по време на тайната вечеря и в която Йосиф от Ариматея събирал кръвта му след разпъването му.

В търсене на Светия Граал

Според легендата Свети Петър е отнесъл Граала в Рим, където папите го използвали цели два века. След това следите му се губят. Изучавайки стотици трудове и легенди, той стигнал до извода, че катарите са отнесли граала във Франция и го пазят там. Той дори проследява историята на трима катарски рицари до Монтсегюр във Франция, където смята, че е скрит Граала.   През 1931 година той дори заминава на проучвания там, но не открива чашата. Вместо това откриха множество пещери под замъка, както и тайнствени тунели в тях, където катарите, а по-късно и тамплиерите провеждали своите обредни ритуали. [caption id="attachment_447211" align="aligncenter" width="600"]Ото Ран - нацисткия Индиана Джоунс, който загуби живота си заради Светия Граал Ото Ран - нацисткия Индиана Джоунс, който загуби живота си заради Светия Граал[/caption] Убеден, че е прав и че тамплиерите са скрили някъде там граала, Ран пише книга за чашата на Христос, която му коства живота и го тласка към „сделка с дявола“, пише mkd.mk.

Сделка с дявола

Научавайки за книгата един човек се обръща към него с предложение за финансова помощ и подкрепа — дясната ръка на Хитлер, Хайнрих Химлер.ran 2 Той финансира с години проучванията, но към 1937 година нетърпението му се проявява и започва да тормози и наказва археолога. След три месеца каторга в лагера Дахау Ото Ран подава оставка, въпреки че Химлер го изнудва с интимните му предпочитания и някои лични тайни, които могат да го съсипят. През 1939 година Ран е открит замръзнал в Тирол. Версиите са три—че се е самоубил, че е бил убит, за да запази тайните на Химлер или че е инсценирал смъртта си и е отнесъл истинския Граал някъде със себе си.