Съществува версия, че Васил Илиев е убит по поръчка на брат си

Звучи много абсурдно, но има версия, че убийството на Васил Илиев е поръчано от брат му. По-малкият само с една година Георги, завиждал на баткото заради интелекта му и лидерската позиция, които му позволявали да обира най-големия дял от общите им начинания, докато за Георги оставали само трохите.

Но съвсем кратичко за двамата двамата братя. Родени в две последователни години, 1965 и 1966, те израстват заедно и стават част от основните фигури в новозараждащата се мафия в България, непосредствено след началото на прословутия преход. А тези фигури са главно възпитаници на щедро спонсорираната от дъражавата до ноември 1989 година школа „Олимпийски надежди”. От тази школа са и Илия Павлов, Димитър Джамов, Атанас Комшев, Младен Михалев-Маджо.

[caption id="attachment_443774" align="alignleft" width="300"]Васил Илиев Васил Илиев[/caption]

Умният и комбинативен Васил Илиев бързо се налага в тези среди. Заедно с брат си основават ВИС през 1991 година, като по големият брат е водещата фигура. Започнали с охранителна дейност, успяват да разширят периметъра си, с около сто и петдесет разклонения в цялата страна, под ръководството на Васил Илиев. Големият удар правят през лятото на 1993 година, по време на югоембаргото.

Може би тази лидерска позиция и интелекта на Васил да е провокирала завист у по-малкия Георги. Твърди се, че е ненавиждал Васил, защото самият той бил много по- различен от изтънчения си батко. Често вбесявал Васил с кокаиновите си изцепки в столичния хотел "Родина", даже се твърди, че Васил на няколко пъти лично шамаросал неупраяляемия си брат заради поведението му и любовта към белия прах.

Георги става още по-безскрупулен вече като лидер на групировка, след смъртта на Васил. Налага се бързо сред членовете й с крайното си безпардонно поведение. И именно от това му държание тръгва и версията, че той стои зад убийството на брат си, а Злати Златев-Златистия е само физически извършител.

Преди двадест години, на 25 април 1995 година основателят и шеф на мутренската групировка ВИС пада прострелян сред дъжд от куршуми в луксозния си баровски мерцедес.