Министерството на правосъдието е на път да се превърне в поредната шуробаджанашка организация

Грандиозен конфликт на интереси тресе едно от ключовите министерства в страната ни – Министерството на правосъдието.

Конфликтът стартира по времето на служебния министър Георги Близнашки и продължава да се разраства. Информационна агенция ПИК отбелязва, че още в първите си дни като служебен вицепремиер и правосъден министър, Христо Иванов е назначил Ивелина Николова за секретар на подопечното му министерство. Въпросната дама е заемала този пост два пъти преди това – по време на управлението на министрите на правосъдието Миглена Тачева и настоящият вицепремиер Маргарита Попова.

[caption id="attachment_443222" align="alignright" width="300"]Министерството на правосъдието е на път да се превърне в поредната шуробаджанашка организация Министерството на правосъдието е на път да се превърне в поредната шуробаджанашка организация[/caption]

Преди да се върне отново в Министерството на правосъдието, Ивелина Николова е била главен секретар на ИА „Медицински одит” към здравното министерство. Само една седмица след като Николова се връща на работа в Министерството на правосъдието, Георги Евгениев е назначен за съветник към политическия кабинет на Христо Иванов. От Министерството на правосъдието правят уточнението, че Евгениев е натоварен със задачата да следи изкъсо дейността на държавните ведомства, за които е отговорен Христо Иванов в качеството си на вицепремиер.

Информационна агенция „ПИК” отбелязва, че разполага с информация, която гласи, че Ивелина Николова е в сложен конфликт на интереси с Ивелина Евгениева (снаха й), която в края на миналата година е била назначена за началник отдел "Механизъм за сътрудничество и проверка" в Министерството на правосъдието. Ивелина Евгениева има брак с наследника на Георги Евгениев, с когото пък Ивелина Николова е във фактическо съпружеско съжителство. Той е с доста сериозен опит зад гърба си в държавната администрация – в мандата на Бойко Борисов е работил в „Топлофикация” София, а преди това и КЗП.

Поради факта, че от няколко месеца насам дирекцията, в която Ивелина Евгениева изпълнява длъжността началник на отдел, няма директор, се оказва, че се намира в пряка йерархическа връзка и зависимост със свекърва си Ивелина Николова. Юристи са категорични, че съществуващата връзка в ръководството и контрола между снаха и свекърва е грубо погазване на (ЗДС) Закона за държавния служител, пише pik.bg