Синоптици вещаят студен и валежен април

Синоптици вещаят, че април ще бъде кошмарен.

Прогнозата на редица синоптици сочи, че почти през целия април ще прехвърча сняг, а и освен това се задават нови потопи. На топло време можем да се надяваме едва през следващия месец. Тези година април определено възнамерява да спази правилото, че щом има буквичката „р” в името на месеца, трябва да сме подготвени за лошо време. Едва към края на месеца има шанс за затопляне на времето, за да посрещнем много по-пролетния месец май.

[caption id="attachment_442392" align="alignright" width="300"]Синоптици вещаят студен и валежен април Синоптици вещаят студен и валежен април[/caption]

Синоптици прогнозират, че тази година април ще защити името си „воден”, както е бил наричан в стари времена. Облаците ще са почти ежедневие и ще вали. Разбира се в планините и високите полета валежите ще бъдат от сняг. Средната месечна температура през този месец ще се покачва закономерно, но много бавно, пише „Всеки ден”. В равнинните части средните температури ще се въртят около 11-13 градуса. Първите туристи пристигнали по Черноморието често ще виждат термометрите да сочат 9-12 градуса.

Доволни от метеорологичната обстановка през април ще останат почитателите на зимните спортове, тъй като средните температури от между 7-8 градуса ще запазят снега по курортите за дълго време. За съжаление прогнозите на синоптиците не дават никакви гаранции, че безкрайните потопи ще се оттеглят. При все, че земята вече е достатъчно наквасена, и през този месец валежите на много места ще са над нормата. Единственото успокояващо в случая е, че колкото и да му се иска, април няма да може да се развихри като предшественичката си Баба Марта. Атмосферните процеси обаче ще бъдат много динамични.

Облаците ще преобладават и в началото на втората десетдневка. Около Великден обаче има шанс, макар и малък да се порадваме на повече слънчеви часове. Не е изключено температурите да се покачат до 20-21 градуса. Почти сигурно е, че ще се редуват облаци, слънце и дъжд, пише pik.bg.