Решено! Гърция продава Пирея на Китай

Решено! Гърция продава Пирея на Китай
5 (100%) 1 vote

Гърция продава пристанището в Пирея на Китай, азиатската държава настъпва в Югоизточна Европа

Китай стъпва стабилно в Югоизточна Европа, благодарение на Гърция и правителството на Алексис Ципрас. Властите решиха, че ще продадат в крайна сметка на търг своята част от пристанището в Пирея през следващите няколко дни, заяви заместникът на гръцкия премиер Янис Драгасакис, предава Ройтерс.

Правителството на премиера Алексис Ципрас, което взе в ръцете си властта през януари, обеща да сложи край на болезнените мерки за икономии и на масовата приватизация. Планът включваше пристанището в Пирея да остане собственост на държавата, а тези 67%, които държавата притежава, да не бъдат продавани. В крайна сметка преговорите с ЕС удариха на камък, Ангела Меркел заключи хазната на съюза и заяви, че повече няма да осигурява спасителни помощи на Гърция и остави Атина сама да се оправя. Алексис Ципрас пък не се колеба и обяви на търг 67 % от пристанището в Пирея. С което даде в ръцете на китайците ключа за един от главните търговски пътища на Европа.

Гърция продаде пристанището в Пирея на Китай

Гърция продаде пристанището в Пирея на Китай

Китайската група Коско е една от петте компании, които бяха избрани в рамките на програмата за приватизация договорена от предишното гръцко правителство. И се очертават като фаворит, тъй като са с една от най-високите оферти за покупко-продажба.
„Коско и другите участници в търга могат да дадат доста конкурентни оферти“, заяви Драгасаки по време на посещението си в Китай. Той заяви, че споразумението ще бъде постигнато в следващите няколко седмици, с незначително забавяне заради смяната на правителството и добавил, че фаворит между участниците е именно Коско.

pirea 2

Китайската компания има сериозни амбиции да работи в Гърция, а също така да развива бизнеса си в Югоизточна Европа и по-конкретно на Балканите. Досега групата Коско вече е начело на две пристанища в Пирея, а както казва и Драгасакис, Гърция е започнала тригодишна програма за сътрудничество с Китай, в рамките на която ще се реализират редица големи проекти.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Решено! Гърция продава Пирея на Китай”

  1. Само китайската мафия ни липсва.

Добавете коментар