Доц. Героги Рачев вещае лято без много дъждове

На фона на дъждовното време вероятно мнозина от вас си задават въпроса какво ли ще е предстоящото лято. Климатологът доц. Георги Рачев дава отговор на този въпрос.

Постоянните валежи, без значение дали от дъжд или от сняг през март са съвсем обичайна гледка. Макар лятото да е все още далече, на фона на сегашната метеорологична обстановка често си задаваме въпроса какви ли изненади ще ни поднесе летния сезон. В интервю за в. „Преса”, доц. Георги Рачев, който е климатолог от Софийския университет направи прогноза за предстоящия летен сезон.

[caption id="attachment_441086" align="alignright" width="300"]Причините за възпаление на яйчниците са най-различни Причините за възпаление на яйчниците са най-различни[/caption]

Той подчертава, че снегът през март не е никаква аномалия за нашите географски ширини, но пък е факт, че напоследък зимите у нас са доста меки и температурите са средно с 1-1.5 градуса по-високи. Преди дан направи прогнозата си за летния сезон, доц. Георги Рачев посочва, че пролетта ще е нормална. Макар през този месец температурите да са между шест и девет градуса в равнините, то още от следващия месец температурите тръгват нагоре, а тази тенденция ще се задържи и през май. В тези два месеца ще се радваме на температури от 10-15 градуса.

Разбира се, няма да липсват и отклонения във времето от по-топло към по-студено. Добрата новина според доц. Георги Рачев е, че лятото през тази година далеч няма да прилича на летния сезон от 2014 година, когато почти не усетихме, че е лято заради дъждовете, които се изсипаха. Специалистът е категоричен, че бихте могли да планирате лятната си отпуска отрано, без да се притеснявате, че дъждовете могат да провалят плановете ви.

В дните около 24 май и най-вече навръх празника на славянската писменост и култура, по стара традиция в страната ни ще вали дъжд. Доц. Георги Рачев твърди, че прогнозата му е сигурна на 70%. Той посочва, че през последния век, дните с валежи през месец май са били между 7 и 10, така че вероятността това да се случи на 24 май е много голяма, пише Блиц.