Андреас Лубиц е страдал от проблеми с психиката си, издават негови колегиАндреас Кубиц завършил с отличен обучението си за летец

Андреас Лубиц е страдал от психично разстройство и затова е разбил пътническия самолет над френските Алпи. Това е основната версия, по която работят разследващите трагедията с френския Еърбъс А320, при която загинаха всички 150 души пътници и екипаж.

[caption id="attachment_441080" align="alignright" width="300"]Андреас Лубиц Андреас Лубиц[/caption]

Според криминалистите вторият пилот е имал сериозни проблеми с психиката си, за което свидетелстват и показания на негови колеги. В Луфтханза от доста време се шушукало, че 28-годишният мъж се бори с психични проблеми, научиха от "24 часа". Въпреки това обаче той е издържал без проблем всички медицински тестове и е завършил с отличен успех обучението си за пилот. За "Джърман Уингс" Лубиц работи от близо две години - от 2013.

Черната кутия на фаталния самолет категорично показва, че помощник-пилотът напълно съзнателно разбива летателната машина в планината, след като заключва първия пилот извън кабината. На записа се чуват последните десет минути, преди катастрофата, в които капитанът се опитва да влезе в пилотската кабина и да поеме контрол над машината, за да избегне фаталния сблъсък, но напразно.

Самите пътници осъзнават едва в последните секунди какво се случва, тъй като писъците им се чуват в последния момент. Разследващите са категорични, че действията на Андреас Лубиц са продиктувани изцяло от неговата психика и не са следствие на терористично влияние.

Пилотът има едва 630 летателни часа, което е твърде малък опит за тази сфера. 28-годишният мъж е живеел заедно с родителите си в Дюселдорф, макар да е роден в Монтабаур.

Освен психични проблеми, криминалистите не изключват и възможността самоубийствените действия на Лубиц да са продиктувани от преживяна лична драма.