Учените установиха, че е вредно да си лягаме гладни! Така не става и отслабване

Грешно е да се заспива на празен стомах. Дори за отслабване. Това уточни австралийски диетолог. Специалистът обясни и кои храни не трябва да консумираме, преди да заспим, ако искаме да отслабнем с някое и друго кило.

Тим Робъртс обясни, че дори и когато спим, организма ни продължава да работи. Той непрекъснато обновява и размножава различните клетки в него, продължава да обработва храната, която сме погълнали, което спомага за по-бързо отслабване.

[caption id="attachment_441074" align="alignright" width="300"]отслабване За отслабване не бива да си лягаме съвсем гладни[/caption]

Освен това без да спре, в нашето тяло не спират да се извършват всички жизнено важни биологични процеси. Те обаче не биха били възможни да станат, ако ние си лягаме да спим гладни. Енергията, която е необходима за биопроцесите на организма ни се набавя от храната, която сме изконсумирали през деня и през нощта.

Много вредно е да се тъпчем преди лягане с така наречените „празни калории”, обяснява диетологът. За пример той дава неустоимото лакомство сладоледа. Ако този хранителен продукт го приемем преди да заспим, това може да ни изиграе лоша шега и да попречи на отслабването, предупреждава експерта.

Причината ев това, че при него се отделя енергия. Тя идва от повишаване нивото на кръвната захар. Но именно отделената енергия от завишеното ниво на кръвна захар се натрупва в нашия организъм като мастни образувания.

Изключително противопоказно е консумацията на тежка, мазна храна преди сън. За да се отървете от мазнините, трябва да изразходите енергия, но това не става, когато се готвим да спим. Пикантната храна предизвиква дискомфорт и може да доведе до образуване на киселини в стомаха.

Натуралният шоколад, както и много сладки храни съдържат кофеин в себе си и това може да предизвика активност на нервната ни система точно преди сън. Зърнените храни и зърнени закуски е препоръчително да се избягват преди сън, заради съдържанието им на захар, което прави заспиването трудно.