Мемориалът на Борис Немцов в Москва е бил поруганОпитаха да разрушат мемориала на мястото, където Борис Немцов беше убит

Опитаха да разрушат мемориала на Борис Немцов. Импровизираният мемориал, издигнат от поддръжници на опозиционера на мястото, където беше застрелян, беше поруган. Вазите с цветята са били разпилени, а поставената плоча с надпис с името му е била задраскана с черен спрей.

[caption id="attachment_440948" align="alignright" width="300"]Поругаха мемориала на Борис Немцов Поругаха мемориала на Борис Немцов[/caption]

Освен това неизвестните вандали са разхвърляли свещите и са счупили рамките с портретите на опозиционера, като са оставили след себе си и непристойни надписи. Счупена е и малката табела, поставена след разстрела, на която е пишело "Немцов мост".

За кощунството информира лично опозиционният политик Иля Яшин, който беше сред най-близките съратници на убития политик. И негов колега в Партията на народната свобода и движението "Солидарност". Лично Яшин е публикувал няколко снимки от мемориала на Борис Немцов в профила си в Туитър, на които ясно се виждат разпилените цветя, свещи, счупените рамки и задрасканото с черна боя име на убития.

Яшин не скри възмущението си от действията на вандалите, наричайки ги нищожества и страхливци. Вината за кощунството поеха членовете на радикалното движение SERB (Руско освободително движение). Един от участниците в поругаването на мемориала на политика дори написа в мрежата, че той и съратниците му винаги ще се борят с предателите на Русия.

Мемориалът на Борис Немцов е бил възстановен почти веднага от активисти на "Солидарност", които са донесли и нови цветя на мястото.

Припомняме ви, че политикът беше застрелян на Москворецкия мост на 27 февруари докато се разхождаше заедно с любовницата си, украинската манекенка Анна Дурицкая. За убийството му са задържани петима души, бивши сътрудници на вътрешното министерство на Чечня.