Анастасия Кирилова вещае сравнително студена пролет

На фона на обилните снеговалежи, които ще бъдат последвани от обилно снеготопене, синоптикът Анастасия Кирилова даде отговор на въпроса, които мнозина си задават - каква пролет ни очаква.

Анастасия Кирилова посочи категорично, че валежите ще продължат поне до края на седмицата. Макар снежната Баба Марта вече да е дотегнала на всички онези, които с нетърпение очакват пролетта със слънчевите часове, никой не може да обещае, че това ще се случи още утре.

[caption id="attachment_439802" align="alignright" width="300"]Анастасия Кирилова вещае сравнително студена пролет Анастасия Кирилова вещае сравнително студена пролет[/caption]

Всяко експертно мнение свързано със задаващата се метеорологична обстановка се посреща с интерес, предвид факта, че голяма част от регионите в страната все още се борят с проблема с обилния сняг, който се изсипа преди няколко дни.

Според прогнозата на синоптика Анастасия Кирилова от НИМХ към БАН, валежите, които ще продължат през тази седмица, ще са с по-слаба интензивност, което донякъде е успокояващо. Пред „Телеграф” тя прогнозира, че по-обилни количества дъжд ще паднат в Източна и Централна България. В същото това време западните райони на страната ще се радват на повече слънчеви часове. Като цяло съвсем спокойно може да се каже за март, че до момента температурите са по-ниски от средните за това време на годината.

Що се отнася до прогнозата за идващата пролет, Анастасия Кирилова подчертава, че месеците април и май ще бъдат със средни сезонни температури, както и средни количества валежи, които ще са близки до нормалните за този период на годината. Синоптикът посочва, че средните температури през април ще са между 11 и 13 градуса. В планинските райони тези стойности ще са доста по-ниски – между 3 и 8 градуса.

Количеството на валежите, които се очаква да паднат в равнините през този месец ще са между 40 и 60 л./кв.м. В планините тези количества ще са почти двойни и ще достигнат до 100 литра за квадратен метър, уточнява Анастасия Кирилова, пише Блиц.