Веселин Вучков вече не е и народен представител

Бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков вече не е и народен представител.

След като вчера Веселин Вучков бе освободен официално от поста министър на вътрешните работи, той подаде и оставката си като народен представител. Оставката си като вътрешен министър, Веселин Вучков подаде пред премиера Бойко Борисов с обяснението, че действията му са породени от разминаването им в мисленето относно ръководения от него сектор.

[caption id="attachment_439718" align="alignright" width="300"]Веселин Вучков вече не е и народен представител Веселин Вучков вече не е и народен представител[/caption]

Снощи новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова отпътува за Брюксел за Съвета на министрите по правосъдие и вътрешен ред. Тя отиде в Белгия за едно от ключовите заседания на министрите от страните от Европейския съюз само няколко часа, след като парламентът одобри номинацията й за министър на вътрешните работи. Основната тема, която ще се обсъжда днес и утре в Брюксел ще са мерките, които трябва да бъдат предприети по отношение на миграционните потоци в Европа.

Министър Бъчварова и колегите й от страните-членки на Евросъюза ще приемат и частичен общ подход по общия регламент, засягащ защитата на данните. Става въпрос за т.нар. механизъм за обслужване на едно гише, който да се използва при определени надзорни решения, пише novini.bg. Съветът ще подложи на обсъждане и изпълнението на мерките за борба с тероризма. Един от важните акценти ще са и последващите действия на държавите от Евросъюза във връзка с изявленията на правителствените и държавни ръководители от 12 февруари и съвместното изявление на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на 29 януари. Запознати припомнят, че Съветът вече е одобрил мерките срещу набирането на терористи и радикализацията.

Румяна Бъчварова бе избрана за вътрешен министър с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Няколко часа по-късно с президентски указ по предложение на правителството бе назначен и главният секретар на МВР – Георги Костов, пише pik.bg.