ЕП ще поиска да бъде свален имунитетът на Сергей Станишев

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев е съсипан.

Очаква се до броени дни Европейският парламент да свали имунитета на бившия председател на БСП Сергей Станишев. Информацията бе съобщена от Информационна агенция „ПИК”, която се позовава на високопоставени източници от Брюксел. По всичко личи, че черните облаци, надвиснали над главата на провалилия се лидер на червената партия, ще се сгъстяват все повече и повече.

[caption id="attachment_439571" align="alignright" width="300"]ЕП ще поиска да бъде свален имунитетът на Сергей Станишев ЕП ще поиска да бъде свален имунитетът на Сергей Станишев[/caption]

Всичко започна от средата на декември 2014 година, когато Мартин Шулц, който е председател на Европейския парламент съобщи официално, че е поискал да бъде снет имунитета на Сергей Станишев.

На 16 декември 2014 година Мартин Шулц обяви, че му е била предадена молба от отговорните български власти за снемането на имунитета на бившия червен лидер. Съгласно чл. 9 от правилника за дейността на Европарламента, молбата ще бъде предадена на правната комисия. Незнайно защо обаче тогава тази информация бе премълчана скандално от кореспондентите на БНТ, БТА и БНР в Брюксел. В същото това време обаче Сергей Станишев не може да бъде подложен на съдебно преследване именно заради имунитета.

Процесът така и не успя да тръгне, след като бе отлаган 3 пъти – през март, май и юни 2014 година, тъй като бившият червен лидер така и не бил получил копие от предложението направено от прокуратурата да му бъде наложена глоба заради седемте секретни доклада, които твърдеше, че е изгубил. Според запознати до момента този процес можеше да е приключил поне на първа инстанция доста преди европейските избори, които бяха проведени в края на май 2014 година. По този начин Сергей Станишев се превърна в първия евродепутат, имунитета на който е поискан от прокуратурата.

Има вероятност публичният резонанс около отнемането на имунитета на Сергей Станишев да се окаже сериозна спънка към желанието му за втори мандат като председател на ПЕС (Партията на европейските социалисти). Не е изключено обаче да се окаже, че Сергей Станишев е бил подхлъзнат от европейските си „приятели”, използвайки момента с имунитета му точно в периода, в който старателно се опитва да лъсне имиджа си, за да се хвърли неопетнен в лютата битка за преизбирането му, пише pik.bg