Соченият за убиец на Борис Немцов се отказа от самопризнанията си

Изненадващ обрат претърпя процесът за убийството на опозиционера Борис Немцов.

Българската национална телевизия съобщава, че един от обвиняемите за убийството му – Заур Дадаев се е отказал от направените самопризнания, уличаващи го като участник в престъплението. В съда Дадаев отказа да коментира въпроса за участието си в тежкото престъпление. Той обаче призова процесът да бъде справедлив.

[caption id="attachment_439544" align="alignright" width="300"]Соченият за убиец на Борис Немцов се отказа от направените самопризнания Соченият за убиец на Борис Немцов се отказа от направените самопризнания[/caption]

Обвиняемият е работил в чеченската полиция и получил награда за проявената храброст, припомня пък Би Ти Ви. От изявлението на държавния глава на Чечня, Заур Дадаев е изпаднал в шок от карикатурите на пророка Мохамед, които бяха поместени във френския вестник „Шарли Ебдо“ и най-вече от реакциите в подкрепа на тяхното отпечатване. Основната версия на руските следователи е, че Борис Немцов е бил ликвидиран заради позицията му, подкрепяща тези карикатури.

Малко по-рано Иля Яшин, който е съратник на убития руски опозиционер Борис Немцов нарече тази версия за убийството му от радикални мюсюлмани заради негативните му изказвания по отношение на исляма – „бълнувания”, предава УНИАН, цитирани от Информационна агенция "Фокус". В крайна сметка тази версия на следствието понесе твърде много критики и запознати са на мнение, че тя в никакъв случай няма да успее да издържи. Разбира се това може би е най-удобната версия на властите за убийството на Борис Немцов. Според запознати, най-важното е да се проумее, че тя е излязла от руския държавен глава Владимир Путин.

Съратникът на Борис Немцов го определя като изключително толерантен човек в религиозен план. Яшин уточнява, че с критиките, отправени от Борис Немцов по случая с нападението срещу редакцията на „Шарли Ебдо”, са били отправени към екстремистите в частност, а не към исляма като цяло. Съпартийците на убития руски опозиционер категорично отхвърлят версията на следствието за ислямска следа в случая, пише pik.bg. Те са на мнение, че соченият за негов убиец Заур Дадаев е поел отговорността, за да отърве истинските поръчители и извършители на жестокото престъпление, отбелязва "Независимая газета".