Кърджали продължава да е в снежен капан, половината страна бедства

Кърджали продължава да е в снежен капан. Лошото време в района затвори главните пътни артерии и направи областта почти непристъпна. Ситуацията продължава да е изключително сложна, а над 280 селища в района са без ток.

[caption id="attachment_439389" align="aligncenter" width="300"]Снежен ад в Кърджали Снежен ад в Кърджали[/caption]

Скъсани кабели на електропреносната мрежа, затворени пътища, болни хора, както и нови снегонавявания и тази сутрин посрещнаха жители на района. Кметът на Ардино се оплака, че вече трети ден градът бедства и няма никаква помощ от държавата. „Не е вярно, че пътищата са отворени. Нямаме хляб, нямаме вода, нямаме ток“, оплака се кметът пред 24rodopi.com.

Междувременно продължава работата по-другите две пътни артерии – до Момчилград и Крумовград. И до двата града пътищата са разчистени, а захранването възстановено, но ситуацията продължава да остава критична и там. Пътят до Асеновград през Паничково е затворен, а през Хасково се допускат само леки автомобили.

Не само Кърджали бедства. Половин България е в снежен капан, като другите изключително тежко засегнати райони от бурите са Хасково и Смолян. Пазарджик, както и общините Сърница и Лъки също са в изключително тежко положение заради лошото време.

В Рудозем и Мадан в селата няма нито ток, нито хляб. Няма телекомуникации, реките повишават нивата си, а комуникациите продължават да не са възстановени. Има и паднали дървета, а главни пътища продължават да са затворени.

Следи се ситуацията и с реките в Южна България, тъй като след преливането на язовир Студен Кладенец в събота, сега и реките Тунджа и Марица излязоха от коритата си. Двете реки за втори път потопиха Одрин, заливайки мостове, пътища, а мазета на къщи са наводнени. Властите в съседна Турция взеха спешни мерки в помощ на местните жители, но се притесняват, че може да се стигне до по-големи наводнения.

[gallery link="file" ids="439390,439391,439392"]