Веселин Вучков е подал оставка демонстративноВеселин Вучков се е отказал от поста си на вътрешен министър заради отказ на негово предложение

Веселин Вучков подаде оставка! Буквално преди минути министърът на вътрешните работи е хвърлил оставката си. Това се е случило по време на заседанието на министерски съвет от тази сутрин, където Вучков е заявил желанието си да напусне поста по своя воля.

[caption id="attachment_438992" align="alignleft" width="300"]Веселин Вучков подаде оставка Веселин Вучков подаде оставка[/caption]

Според запознати, това се е случило демонстративно, в присъствието на целия състав на кабинета, научиха от "24 часа". Като основен мотив за решението си вътрешният министър е изтъкнал отказа на правителството да бъдат сменени цялото ръководство на ДАНС, както и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. В петък Веселин Вучков е внесъл доклад до министър-председателя Бойко Борисов, с който настоява за въпросните рокади.

Предложението му обаче е получило категоричен отказ, след като правната дирекция на Министерски съвет е направила подробен анализ на доклада му. След което юристите са излезли с официално становище, че исканите смени не са належащи и не е удачно да бъдат направени към настоящия момент.

Лично Бойко Борисов разговарял с министъра като му е изтъкнал причините защо не е уместно точно сега да се предприемат подобни рокади и то на толкова ключови постове. Основният мотив на премиера бил, че очакваме посещението на шефа на ФБР, затова не е добре да има сътресения в тази сфера.

Сред онлайн потребителите обаче се появиха съмнения, че от ДПС са оказали натиск върху Борисов да запази хората, заемащи въпросните постове. От партията на Лютви Местан го поставили като условие на ГЕРБ още преди гласуването на дълга от 16 милиарда, като в замяна подкрепиха вземането на заема. Бойко Борисов е приел оставката на министъра.