Повече от 100 спецченгета ще охраняват погребението на Борис Немцов

Драконовски мерки за сигурност са взети за погребението на Борис Немцов днес.

На мястото, на което хората ще се прощават с Борис Немцов, ще има около 200 представители на органите на реда, 100 от които ще са от специалните части, предава lifenews.ru. Спецченгетата вече са извършили оглед на мястото, на което ще бъде проведена траурната церемония. Проверени са и всички камери, тъй като част от полицаите ще следят случващото се онлайн.

[caption id="attachment_438787" align="alignright" width="300"]Повече от 100 спецченгета ще охраняват погребението на Борис Немцов Повече от 100 спецченгета ще охраняват погребението на Борис Немцов[/caption]

Министерството на вътрешните работи на Русия е предприело извънредни мерки за сигурност. Панихидата за смъртта на Борис Немцов ще се проведе в Сахаровския център и Троекуровското гробище. За обезпечаването на сигурността на хората, които ще присъстват на панихидата, вътрешното министерство е разработило специален план. Церемонията в Сахаровския център ще стартира точно в 10 ч. Погребението на Борис Немцов е насрочено за 15.30 ч. днес.

За панихидата ще пристигнат много политически фигури от чужбина. Сред тях ще бъде и Богдан Борусевич, който е председател на парламента в Полша и Нил Ушаков – градоначалникът на Рига. Припомняме, че навръх 1 март в руската столица премина траурно шествие в памет на убития политик-опозиционер Борис Немцов. По данни на вътрешното министерство на Русия, в началото на марша са присъствали седем хиляди души. По-късно броят на присъстващите е нараснал до 13 000, а накрая са надвишили 21 хиляди. Участниците в грандиозния митинг носиха цветя и свещи.

Борис Немцов бе застрелян в нощта срещу събота (28 февруари). Разследващите твърдят, че убиецът е прострелял политика-опозиционер, докато се разхождал с приятелката си – украинката Ана Дурицкая. На този етап следствените органи нищят поне пет мотива за престъплението. Приятелката на Борис Немцов не е успяла да им помогне кой знае колко. Тя заявила, че заради видяното е изпаднала в шок и е изгубила частично паметта си. Дурицкая твърди, че не помни нито килъра, нито автомобила, с който е изчезнал.

Убиецът обаче бе описан от свидетеля Виктор М., който се е опитал да спаси Борис Немцов. На латвийския депутат Сандра Калниете, която искала да присъства на погребението на Борис Немцов бе отказан допуск до руската територия, предава АФП. Тя се жалва, че никой не е посочил причините, поради които й е било отказано да бъде допусната в Русия, пише Блиц.