Петро Порошенко увеличава армията на страната до 250 хиляди душиПетро Порошенко отзова посланика на Украйна в Москва

Петро Порошенко е намислил да увеличава армията на Украйна. Президентът на страната иска да увеличи бройката на войниците на 250 хиляди души. Нещо повече, държавният глава вече е внесъл законопроекта във Върховната рада на Украйна и предстои той да бъде гласуван. Основният мотив, посочен в искането за приемането на законопроекта, е отчитането на високия риск заплаха за сигурността на държавата, най-вече във военен аспект.

[caption id="attachment_438762" align="alignright" width="300"]Петро Порошенко Петро Порошенко[/caption]

Въпросният риск е с дългосрочен характер, се казва в законопроекта и затова е наложително числеността на украинската армия да бъде незабавно увеличена. Още преди време Петро Порошенко обяви, че армията на страната трябва да бъде реформирана и той ще се заеме с това. Целият процес обаче е изключително трудоемък и изисква колосални усилия, изтъкна още тогава президентът. Който заяви, че числеността на армията трябва да достигне заявената бройка от 250 хиляди души до края на настоящата година, предават от vsekiden.com.

Това ще рече, че бройката на войниците ще се вдигне с 68 хиляди. За намеренията на държавния глава съобщи и министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк. В същото време страната отзова посланика си в Москва, съобщи лично говорителят на посолството на Украйна в Русия Евгений Перебийнис.

Владимир Елченко е отзован от Руската федерация за неопределен период от време. В институцията остават да работят единствено консулите на държавата. Мотивите за отзоваването обаче все още не са официално съобщени. Самият Елченко беше назначен на поста си посланик на Украйна в Русия през 2010 година след изричното настояване на сваления президент на страната Владимир Янукович. Затова и политолозите се съмняват, че именно този факт е довел до отзоваването му, макар и пет години по-късно.