Колата на Васил Илиев „убива” още един собственик

Луксозният Мерцедес, в който на 25 април 1995 г. намери смъртта си митичният основател на империята ВИС Васил Илиев, все още е в движение. Возилото в момента се намира в ръцете на пазарджишкия лихвар Атанас Жулев – Апата, който гледа реликвата като писано яйце и си позволява да я кара само извън града по няколко пъти месечно – разкрива „Уикенд”. Каква е историята на автомобила? Васил Илиев купува колата от Филип Найденов-Фатик само 3 дни преди да намери смъртта си. Вечерта на фаталния 25 април основателят на ВИС шофира лимузината за среща с Димитър Димитров-Маймуняка. Двамата обсъждат проблем в заведение в „Слънчев бряг”. По-късно мафиотският бос говори с политолога Александър Маринов от БСП, с когото са приятели от години. Около 20 ч. тръгва към ресторант „Мираж”. Шофира сам Мерцедеса си, като се наслаждава на мощната машина. Далеч зад него остават двамата му гардове, които шофират Сеат Толедо. Малко след един завой изскачат килъри, които стрелят по колата на Васил Илиев и го убиват на място.

[caption id="attachment_438613" align="alignleft" width="300"]Васил Илиев на сватбата на брат си Георги Васил Илиев на сватбата на брат си Георги[/caption]

Близо 6 месеца лимузината прекарва в двора на 4-о РПУ, докато ченгетата водят следствие срещу неизвестен извършител.

Коя е следващата жертва на прокълнатата кола? Фамилията на Васил Илиев не иска да има нищо общо с фаталната кола и брат му Георги Илиев нарежда тя да бъде предадена за скрап. Тогава на хоризонта се появява пловдивският състезател по стрелба с лък Васил Жабата, който гравитира тогава около групировката 777. Той се примолва за колата, като обещава да си трае за мрачното й минало. Получава я срещу 20 хиляди долара, но преди да са изминали и 18 месеца, загива мистериозно на път за Бургас. Мерцедесът на Васил Илиев престоява близо 2 години в автокъща в покрайнините на Пловдив, като цената й стига до смешните 2000 лева. Едва преди 10 години Атанас Жулев разбира от приятели, че на няколко километра от него гние легендарното возило на основателя на ВИС. Той откупува колата и я възстановява.