Откриха черна дупка 12 милиарда пъти по-голяма от слънцето

Откриха черна дупка 12 милиарда пъти по-голяма от слънцето
5 (100%) 1 vote

Астрономи се видяха в чудо, намериха черна дупка, която е 12 милиарда пъти по-голяма от слънцето

Учените са открили черна дупка, която е с 12 милиарда пъти по-голяма маса от тази на слънцето, и която е възникнала 900 милиона години след Големия взрив.

Гигантската черна дупка е отдалечено 12,8 милиарда светлинни години от Земята, и се намира в центъра на новооткрит квазар, наречен „SD S J0100 + 2802“, който излъчва енергия милион пъти по-голяма от слънцето.

Астрономите обаче не са в състояние да обяснят как може толкова голяма черна дупка да възникне толкова рано в историята на Космоса, веднага след като се появили първите звезди и галактиката. Един от членовете на международния екип учени, Файн Биан, от австралийския национален университет, казва, че е трудно със съществуващите теории да се обясни бързото възникване на толкова голяма черна дупка.

Учени откриха гигантска черна дупка 12 милиарда пъти по-голяма от слънцето

Учени откриха гигантска черна дупка 12 милиарда пъти по-голяма от слънцето

„Тази черна дупка в центъра на квазар е придобила огромна маса за кратък период“, обяснява Биан. Самият той е удивен от нейното разрастване, както и от енергията, която излъчва. Професор Сю Бинг Ву, от пекинския университет, който е ръководил изследването, публикувано днес в списание Nature, разкрива, че открития квазар е единственият по рода си, пише електронното издание tocka.com.mk.

„Бяхме много развълнувани, когато открихме, че има толкова ярък и масов квазар, възникнал само 900 милиона години след Големия взрив. Но неговата ярка светлина ще ни помогне по-добре да изследваме началото Вселената“, казва Сю-Бинг Ву и споделя, че планира още по-мащабно проучване на явлението.

Откритието е уникално по рода си, а специалистите нямат търпение да продължат с проучванията. Засега те остават предимно в теоретичен аспект, тъй като астронавтиката и астрономията не са напреднали до толкова, че да бъде възможно тази черна дупка да бъде проучвана отблизо. Междувременно предположенията за нейното възникване и формиране продължават са реоят.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар