ЕС връща визовия режим заради Сърбия и Македония

Гласувайте за статията

ЕС е на път да върне визовия режим заради някои държави от Балканите

Страните от ЕС са на път да върнат визовия режим за някои балкански държави, които досега можеха да влизат в съюза и без допълнителни документи, освен паспорт. Зачестилите опити на имигранти, които търсят убежище в западните държави, обаче притеснява сериозно Брюксел. Малко от тях са в състояние да получат убежище, но въпреки това спъват сериозно работата на административната система.

Стигна се до там, че Европейският съюз не изключва като крайната мярка за повторно въвеждане на визи за гражданите на Македония, Сърби, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. В тези страни още от 2009 г. е отменен визовия режим, който остана само за Косово.

Брюксел връща визовия режим за Сърбия и Македония

Брюксел връща визовия режим за Сърбия и Македония

Според докладите на Европейската комисия, публикувани вчера в Брюксел, броя на гражданите на тези държави, които са поискали убежище в ЕС през 2014 г. се е увеличил с 40% спрямо предходната година. Това са общо повече от 50 000 души, а всичко това ЕС разглежда като „злоупотреба с либерализирането на визовия режим“ и изисква строги мерки от тези страни, за да се предотврати тази практика.

„Ползите от либерализацията наистина видими, когато става дума за усилването контактите между хората и възможностите за бизнес. Но злоупотребата с безвизовия режим за тези, които търсят убежище в ЕС трябва да бъде прекратена“, заяви в Брюксел, Димитрис Аврамопулос, комисар по вътрешните работи и миграция. Той е посочил, че в началото на март ще посети Косово и Сърбия, държавите, от които идват най-голям брой търсещи убежище в ЕС от района на Балканите.

В този доклад не е включен и феномена на масово незаконно преминаване на гражданите на Косово на територията на ЕС, които влизат през сръбско-унгарската граница, защото става дума за граждани на държава, която няма либерализация на визовия режим. Но това безпокои ЕС, а Германия и Австрия вече са започнали да връщат такива имигранти.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар