Вежди Рашидов заяви, че има по-важни ангажименти от това да гледа "Дякон Левски"Вежди Рашидов не намира за срамно, че България има малко филми за Апостола

Вежди Рашидов отказа да гледа филма за Васил Левски. Министърът на културата обяви, че има по-важни ангажименти от това да гледа скандалната лента и засега ще се въздържи от коментари за нея. "Първо трябва да видя няколко други филма", заяви пред чакащите го журналисти скулпторът, изтъквайки, че едва тогава може да си помисли дали да даде шанс на филма на Максим Генчев "Дякон Левски", който предизвика сериозни полемики в онлайн пространството.

[caption id="attachment_438514" align="alignright" width="300"]Вежди Рашидов Вежди Рашидов[/caption]

Вежди Рашидов коментира и доста срамния факт, че в България са заснети твърде малко филми, посветени на личността и делото на Апостола на свободата ни. Според него това си е съвсем в реда на нещата, тъй като не е добре да се прекалява с каквото и да е. Културният министър даде пример с Гарибалди, за когото също има доста малко на брой филми.

Скулпторът изтъкна още, че не желае да коментира филма и начина, по който той представя Васил Левски - като човек, с всичките му положителни и отрицателни качества. Рашидов напомни, че филмът за Моцарт, в който е представено как композиторът пощипва дамите, не уронва авторитета на австрийския гений.

Припомняме ви, че филмът "Дякон Левски" предизвика сериозен скандал в родните кино среди. Голяма част от зрителите не одобриха начина, по който Апостолът е представен в лентата. И най-вече звучната псувня, която изстрелва по адрес на заптието, което го води към бесилото.

Критиките обаче ни най-малко не смутиха режисьора Максим Генчев, който в прав текст заяви, че изобщо не му дреме за хората, които не харесват творбата му.