Росен Плевнелиев прибира близо осем бона всеки месец заради президентската си длъжностРосен Плевнелиев ще прибира и не малко пари след като се раздели с поста

Росен Плевнелиев прибира близо осем бона заплата всеки месец! Държавният ни глава се подписва под месечно възнаграждение от точно 7893 лева. Сума, която си е направо бомбастична за държавата ни. В която минималната заплата няма и 400 лева, а средното месечно възнаграждение на страната е малко над 600 лева.

[caption id="attachment_438489" align="alignright" width="300"]Росен Плевнелиев има защо да е доволен Росен Плевнелиев има защо да е доволен[/caption]

Очевидно обаче тези цифри не важат за президентската институция. Тъй като Плевнелиев прибира въпросната заплата заради факта, че е президент на България. Друг е въпросът, че функциите му са само и единствено представителни. И той не върши кой знае каква работа, коментират специалисти. Всъщност точната заплата на държавния глава е 5772 лева.

Останалите 2121,60 лева са заради професионалния му опит и придобития трудов стаж, изтъкват експерти, запознати със заплащането на президента.

Информацията за космическата заплата на Росен Плевнелиев се позовава на официален документ, издаден от Дондуков 2, подписан от главния секретар на президента Росен Кожухаров. Всъщност по закон, президентската заплата трябва да се равнява на две депутатски такива. И тъй като явно на народните ни представители парите им се виждат малко, миналия месец те си ги увеличиха с още 186 лева. Така заплатата на депутатите ни стана 2886 лева. Като добавим и процента, който се полага за година прослужено време, народните ни представители с по-голям стаж могат да си докарват до още към 600 лева към заплатата.

Това увеличение вдигна автоматично не само заплатата на президента, ами и пожизнените пенсии на бившите държавни глави Петър Стоянов и Георги Първанов. Които прибират по 3463,20 лева на месец - точно 60% от заплатата на настоящия президент, научиха от vsekiden.com.

Което възнаграждение ще получават докато са живи.