Александър Русов беше осъден до живот за убийството на Андрей ЛукановАндрей Луканов беше застрелян пред дома си на 2 октомври 1996 година

Убиецът на Андрей Луканов поиска да се върне в България! Александър Русов, един от осъдените за разстрела на бившия премиер на страната, си е наумил да получи българско гражданство и да се установи за постоянно в родината ни. В момента Русов, заедно със съпругата си и дъщеря им живеят в украинския град Бердянск.

[caption id="attachment_438358" align="alignright" width="300"]Александър Русов беше обвинен в убийството на Андрей Луканов Александър Русов беше обвинен в убийството на Андрей Луканов[/caption]

Заради случващото се в Украйна обаче и най-вече заради непрестанния наплив на бежанци, бягащи от размирния Мариупол, килърът е взел решение да емигрира с цялата си фамилия в България и дори да поиска да му бъде дадено българско гражданство. Здравето на съпругата на Русов също не позволявало тя да продължава да живее в толкова размирен район. Жената е в ремисия след прекарано тежко онкологично заболяване. И се нуждае от спокойна среда, в която да живее, научиха от vsekiden.com.

Поради тази причина бившият затворник подготвял най-надлежно всички необходими документи, с които да кандидатства за родни лични карти за себе си и близките си. За последно Русов беше в България преди една година, когато представи книгата си "Аз убих Луканов".

Припомняме ви, че украинецът беше задържан през 2000 година по обвинение в разстрела на Андрей Луканов. Бившият премиер на страната беше убит пред дома си на 2 октомври 1996 година. Русов, сънародникът му Алексей Кичатов и българите Георги Георгиев, Юри Ленев и Ангел Василев бяха осъдени на доживотен затвор през 2003 година. Те прекараха шест години в затвора, след като беше доказано, че самопризнанията им са получени с мъчения.

А Русов осъди родната прокуратура да му заплати 150 хиляди лева обезщетение за прекараните зад решетките години.