Мая Манолова призова обществото да се противопостави на загробването на България

Поразяващата уста на БСП Мая Манолова призова за масов протест пред парламента.

Като основна причина за масовия протест червената фурия посочва новия държавен дълг. Тя призова от интернет за масиран протест пред сградата на парламента във времето, в което ще бъде гласуването на новия заем от 16 млрд.лв. Мая Манолова е категорична, че българското общество трябва да се противопостави на загробването на България.

[caption id="attachment_438223" align="alignright" width="300"]Мая Манолова призова обществото да се противопостави на загробването на България Мая Манолова призова обществото да се противопостави на загробването на България[/caption]

Всеки желаещ може да изрази гражданската си позиция от 10 ч. днес в градинката при парламента. Междувременно източници от централата на червената партия на „Позитано” 20 разкриват, че БСП готви национални демонстрации, които ще се проведат в голяма част от областните градове в страната. За днешния протест пред парламента се очаква да пристигнат автобуси от Пловдив, Враца, Кюстендил и Монтана и др.

И докато Мая Манолова стяга протест срещу новия национален заем, Менда Стоянова от ГЕРБ разясни, че в момента няма да бъде изтеглена сумата от 16 млрд. лева, а се сключва договор с четири световни банки дилъри, които да се заемат с организирането на бъдещите ни емисии на дълг на външните пазари през следващите три години. Четирите банки са „Сосиете Женерал”, „Ситигруп”, „Уникредит” и HSBC. На практика това означава, че те ще бъдат натоварени със задачата, когато България каже, че са й необходими средства от външните пазари, те да търсят кредитори и да изберат най-добрите условия.

Това се налага поради няколко причини. Първата от тях е, че този нов инструмент е за срок от три години, докато досега той е бил за година. За разлика от Полша, която го ползва вече 13 години, страната ни го прилага за пръв път. Менда Стоянова подчерта, че България казва на висок глас, че за тези три години ще изтегли повече от 8 милиарда евро. Председателят на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание обаче недоумява защо Румен Гечев и Мая Манолова лъжат, че ще всеки български гражданин ще задлъжнее с по 10 хиляди лева, а от ПФ и АБВ се държат като ощипани моми, пише pik.bg.