Прогнозата на синоптиците вещае нова порция дъждове, а на места и сняг

Синоптиците от БАН алармират, че се задават нови аномалии на хоризонта.

Освен внезапния край на пролетното време, метеорологичната обстановка над страната ще ни изненада с нови порции сняг. Вятърът ще се задържи от юг-югоизток, но ще започне да отслабва. Прогнозата на синоптиците сочи, че въпреки облачността, времето ще остане сравнително топло за този период от годината.

[caption id="attachment_437916" align="alignright" width="300"]Прогнозата на синоптиците вещае нова порция дъждове, а на места и сняг Прогнозата на синоптиците вещае нова порция дъждове, а на места и сняг[/caption]

Минималните температури ще са над нулата - между един и шест градуса. Дневните температури няма да надвишават 12 градуса. Очакваната максимална температура за София е около 10 градуса.

Синоптиците от НИМХ към БАН прогнозират, че атмосферното налягане ще продължи да пада и ще се задържи доста по-ниско от средното за този месец. Облачно ще остане времето над Черноморието. В часовете след обяд се очакват слаби валежи от дъжд. Вятърът ще е умерен от юг-югоизток. Дневните стойности на температурата ще са между осем и десет градуса. Температурата на морската вода няма да надвишава 4-5 градуса.

Облачността няма да подмине и планинските райони, и на много места ще е придружена от превалявания от дъжд. На местата, чиято надморска височина е 1 700-1 800 метра, валежите ще са от сняг. Вятърът ще е умерен до силен и ще се ориентира от юг. Максималните стойности на височина 1 200 метра ще са около шест градуса, а на 2 000 метра – 1 градус.

Облачното време над страната ще се задържи и през следващите дни. Очакват ни нови порции валежи от дъжд, които според прогнозата ще са предимно слаби. В отделни райони в низините видимостта сутрин ще е затруднена от мъгла. Термометрите през деня ще сочат около и над 10 градуса. Положителни ще са и минималните температури на повечето места.

Междувременно стана ясно, че заради студа, който скова голяма част от Средния запад и Атлантическия регион на САЩ, са били отменени 1 500 полета. Най-много полети е отменило летище „Рейгън” във Вашингтон – повече от 300, пише pik.bg.