Владимир Каролев иска основна промяна на социалната система

Икономистът Владимир Каролев отново разбуни духовете с изказването, което направи в ефира на Българската национална телевизия.

Владимир Каролев заяви категорично, че е крайно време онези от политиците, които пилеят повече от реалните приходи, които имат, да се озоват зад решетките. Той обаче допълни, че за съжаление съдебната ни система очевидно не е в състояние да се пребори с този проблем. Поводът икономистът да бъде поканен в медията е новият заем, който правителството на Бойко Борисов смята да изтегли и който успя да разбуни духовете преди няколко дни.

[caption id="attachment_437300" align="alignright" width="300"]Владимир Каролев иска основна промяна на социалната система Владимир Каролев иска основна промяна на социалната система[/caption]

Владимир Каролев подчерта, че никой от народните представители, които подкрепят кабинета на Борисов няма правото да се прави на изненадан, тъй като новият държавен дълг е предвиден в държавния бюджет и всички те са подкрепили този закон. Съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски посочи, че е крайно време политическите фигури да се обединят и да направят основна реформа на социалната система на страната, тъй като в този си вид гълта твърде много средства.

Според Владимир Каролев държавата ни трябва да насочи усилията си основно към борбата с ширещата се корупцията, която е с огромни размери по високите етажи на властта. Като пример икономистът посочи реформите, които бяха направени в северната ни съседка Румъния. Той припомни, че предишните две правителства са издали еврооблигации по същия начин след ратификацията направена от Народното събрание. Икономистът е на мнение, че не се налага да се прави подобна ратификация при положение, че дългът вече е заложен в бюджета на държавата за настоящата година.

Сметките на Владимир Каролев сочат, че ако страната ни вземе външен дълг сега, лихвата ще е около 2% в зависимост от ситуацията на финансовите пазари към момента. Едно обаче е ясно – на държавата не й достигат финансови средства, за да покрие харчовете си и това е причината, поради която се налага да бъде взет нов заем. В заключение Владимир Каролев посочи, че правителството тегли почти ежемесечно пари от вътрешния пазар, но тази тема никой не я обсъжда. Икономистът категорично е против стимулирането на политиките на дефицит и харчене на държавни средства за социални нужди, тъй като това ще доведе до нов заем, пише Блиц.