От Прокуратурата ще поискат Николай Стефанов да остане за постоянно в ареста

Изплуваха доста любопитни и куриозни факти за арестувания съдия от Русе Николай Стефанов.

Припомняме, че Николай Стефанов от Районния съд в града бе заловен в момента на получаването на подкупа. Той е част от наказателната колегия на Районния съд в града. Той е бил задържан по сигнал, подаден от бивш прокурор, който понастоящем е адвокат. На този етап все още не е ясно дали сумата за подкуп, с която бе задържан Николай Стефанов е свързана с работата му като съдия или с дейността му като преподавател.

[caption id="attachment_437260" align="alignright" width="300"]От Прокуратурата ще поискат Николай Стефанов да остане за постоянно в ареста От Прокуратурата ще поискат Николай Стефанов да остане за постоянно в ареста[/caption]

Оказва се обаче, че Николай Стефанов, който преподава в Русенския университет с огромен патос обяснявал на своите студенти, че трябва да бъдат независими в правото и да не се повлияват от силните на деня. Освен това той подчертавал, че трябва да бъдат обективни и ги учил как да се борят успешно с корупцията, на която в крайна сметка той самият стана жертва. Николай Стефанов работи в съдебната система от 1988 година и до момента срещу него не са били постъпвали каквито и да било жалби и не е бил наказван дисциплинарно.

Николай Стефанов е асистент по наказателно право в Русенския университет и води наказателни дела. Възпитаниците му го определят като един от най-симпатичните преподаватели, който умее да обясни правото по съвременен и лесно смилаем начин. Срещу Николай Стефанов вече е повдигнато обвинение. Обвинителите твърдят, че ще настояват той да остане зад решетките, тъй като се страхуват, че в противен случай ще повлияе на делото. Прокуратурата обвини съдията от Районния съд в Русе в подкуп. С разследването на случая са се заели Специализираното звено за противодействие на престъпления, извършени от магистрати и ДАНС.

Прокурор от това звено е постановил съдия Николай Стефанов да бъде задържан за срок от 72 часа. Срокът за задържане изтича утре, но междувременно стана ясно, че от Прокуратурата ще поискат подкупния съдия да остане за постоянно в ареста, пише pik.bg