Синоптиците предвиждат горещ уикенд

Синоптиците предвиждат нова аномалия в метеорологичната обстановка в страната.

И през днешния ден със слаб до умерен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Според прогнозата на синоптиците през днешния ден на много места в страната облачността ще е разкъсана и намаляваща до слънчево време. По-значителна облачност се очаква в предиобедните часове над източните райони.

[caption id="attachment_436826" align="alignright" width="300"]Синоптиците предвиждат горещ уикенд Синоптиците предвиждат горещ уикенд[/caption]

И през днешния ден ще се задържи студено. Минималните температури ще варират между минус 9 и минус 4 в различните райони на страната. Максималните температури няма да надвишат стойности от минус два до три градуса. Вятърът обаче ще създава усещането за доста по-ниски температури. Максималната температура в София днес ще е около минус един градус. Синоптиците посочват, че атмосферното налягане ще продължи да се повишава. От НИМХ към БАН посочват, че в следобедните часове то вече ще е по-високо от средното за месец февруари.

Доста ветровито ще бъде в планините, където вятърът ще бъде силен, а по откритите части до бурен. Ще се ориентира от североизток, което ще създава усещане за още по-ниски температури. В часовете около обяд ще започне да отслабва. В следобедните часове облачността в планинските райони ще намалее до слънчево време. Максималната температура на височина 1 200 метра няма да надвишава минус 7 градуса през днешния ден, а на 2 000 метра тя ще е около минус 13 градуса.

Над Черноморието също ще е доста студено, а усещането за ниски температури ще се засилва от силния северен вятър. В следобедните часове облачността ще започне да се вплътнява, но нова порция сняг е възможна само на отделни места. Максималните температури няма да надвишават два градуса.

Синоптиците посочват, че от четвъртък се очаква постепенно повишаване на температурите. Новата аномалия в метеорологичната обстановка се очаква през уикенда, когато се очаква слънчево време, а температурите ще скочат рязко и ще ни напомнят за пролетта. Очаква се да достигнат стойности до 15-20 градуса, пише pik.bg.