Цветан Цветанов има 15-дневен срок да обжалва присъдата

Софийският апелативен съд отсъди четири години лишаване от свобода за Цветан Цветанов.

Присъдата бе отсъдена по делото за отказаните специални разузнавателни средства. САС (Софийският апелативен съд) потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния Софийски градски съд (СГС) от 29 май миналата година.

На практика Цветан Цветанов бе признат за виновен по обвинението за неизпълнение на служебните му задължения, целящо да бъде осуетено наказателно разследване срещу три лица, за което получи четири години затвор при първоначален общ режим. Освен това на Цветан Цветанов му бе забранено да заема длъжности в държавната администрация за период от пет години.

[caption id="attachment_436706" align="alignright" width="300"]Цветан Цветанов има 15-дневен срок да обжалва присъдата Цветан Цветанов има 15-дневен срок да обжалва присъдата[/caption]

Софийският апелативен съд намира присъдата на Софийския градски съд за законосъобразна и я потвърди изцяло. Това решение може да бъде обжалвано през следващите 15 дни пред ВКС (Върховния касационен съд). До момента осъдителната присъда на Цветан Цветанов бе приета на две инстанции заради шестте резолюции „Не”, които постави върху поисканите от прокуратурата разрешени от съда искания за подслушване на Орлин Тодоров – бившия антимафиот номер едно на Велико Търново.

В мотивите си апелативните съдии посочват, че Цветан Цветанов е проявил престъпна упоритост при това с пълното съзнание за произхождащите последици от решенията си като е демонстрирал всепозволенст и всесилност и е прекрачил границите на морала и закона в крещящо противоречие с установените от закона задължения. Това деяние превръща Цветан Цветанов в особено опасен за обществото, тъй като вместо да бъде в услуга на народа като изпълнява стриктно законовите разпоредби и предоставената му представителна власт, той си е присвоил чужди компетенции като потъпква еднолично закона.

Междувременно стана ясно, че решението, с което бе потвърдена ефективната присъда на ексвътрешния министър Цветан Цветанов е било взето от тричленен състав на САС, председателстван от Спас Иванчев. Той посочва, че обществото има очаквания, които трябва да бъдат оправдани, а законът изисква задълженията, произхождащи от този пост да се изпълняват безупречно, пише pik.bg.