Добромир Гущеров е един от първите олигарси у нас

Лъскавата сватба на Мара Отварачката и мъжа на живота й Християн Гущеров отекна като гръм в светските хроники – пише „Уикенд”. Освен с грандиозен кич и присъствие на ВИП чалга певци, ехото й наминрисва на пари, които с лекота са хвърлени за брачния обет. Всичко това няма лошо, ако не бе показността, с която Християн Гущеров, известен с факта, че е син на милионера Добромир Гущеров и че няма нито един работен ден зад гърба си, показа стандарт, какъвто българите и на сън не са виждали – коментира изданието.

Откъде идват милионите на Добромир Гущеров? Днес малцина помнят, че къдрокосият бизнесмен изникна на сцената сякаш от нищото и стартира завидна кариера като официален говорител на Конференцията на индустриалците, получила известност като Г-13. Тя включва 12 дружества, сред които „Експерт Гущеров” – едно от най-старите у нас в областта на маркетинга и търговията, но отдавна потънало в прах.

[caption id="attachment_436371" align="alignleft" width="300"]Добромир Гущеров (вляво) вдигна пищна сватба на сина си Добромир Гущеров (вляво) вдигна пищна сватба на сина си[/caption]

Добромир Гущеров решава да пробва късмета си и в областта на застраховането, като основава „Орел” АД. В нея се застраховат активи за 87 милиарда лева на обекти – заводи, фирми, учреждения – пръснати на територията на цялата страна, които тепърва ще трябва да се приватизират. Бизнесменът отчита годишната си печалба – скромните 7 млн. лева. През 1992 г. на пазара на застраховките излиза „Феникс” АД – специализирана в областта на застраховки живот. Тя е управлявана от съпругата на милионера. На следващата година Добромир Гущеров основава здравно-застрахователна и осигурителна компания „Закрила”, в която акционери са „Орел” и „Феникс”.

Решителното финансово попадение Удара на живота си обаче бизнесменът прави през 2002 г. Добромир Гущеров продава „Орел” на италианската група „Дженерали” и от сделката банковата сметка на новобогаташа набъбва значително. Говори се за изплатени над 60 млн. евро. По това време Добромир Гущеров е депутат от БСП и финансовите му желания бързо се материализират. Днес Добромир Гущеров предпочита да прекарва времето си в цивилизована Виена, където отдавна се е устроил с новата си, значително по-млада от него жена Диана Русанова – коментира изданието.