Краят на света ще настъпи след падането на кометата Швасман-Вахман

С началото на новата година стартираха и поредните прогнози за Краят на света.

Според новата прогноза Краят на света ще настъпи на 25 май. Твърдението е на френския астроном Ерик Жулиен, който посочва, че комета ще се приземи в Атлантическия океан. Астрономът посочва, че апокалипсисът ще настъпи след като кометата Швасман-Вахман падне в океана.

Той прогнозира, че сблъсъкът ще е толкова чудовищен, че има вероятност да предизвика вълни и цунами с височина от около 200 метра.

[caption id="attachment_436285" align="alignright" width="300"]Краят на света ще настъпи след падането на кометата Швасман-Вахман Краят на света ще настъпи след падането на кометата Швасман-Вахман[/caption]

Ако това настина се случи няма съмнения, че ще настъпи Краят на света, тъй като едва ли някой ще успее да оцелее при тази чудовищна вълна. Изчисленията на французина Ерик Жулиен, който към днешна дата живее в Хавай сочат, че вероятността това да се случи е много близка до 100% (95%).

Ако прогнозите на астронома се сбъднат, най-сериозни щети ще бъдат нанесени на Източното крайбрежие на Съединените американски щати. Освен това от сблъсъка сериозно ще пострадат Испания, Португалия и Гибралтар. Директорът на Националната астрономическа обсерватория на Рожен – Никола Петров обаче е твърде скептичен към подобни прогнози за апокалипсис. Той успокоява, че шансът кометата да удари земята е много по-далеч от 95%. Нещо повече – той не само, че е по-малък от 5%, а дори може да бъде определен като нулев.

Никола Петров посочва, че въпросното небесно тяло се е било приближило до Земята преди една-две години и няма как сега да направи обратен завой, за да се върне да ни удари, пише vsekiden.com. Напоследък сякаш се превърна в традиция разни „специалисти” да правят прогнози за апокалипсиса, който едва ли не ще настъпи след броени дни или месеци. На този етап за щастие нито една от страховитите прогнози не се е случила.

Ако и този път Краят на света ни се размине, то друга прогноза сочи, че той ще настъпи през 2050 година.