Саудитска Арабия с дискриминационно предложение за Олимпийските игри

Гласувайте за статията

Саудитска Арабия иска да забрани за жените Олимпийските игри, ще прави само мъжка олимпиада

Саудитска Арабия отново разбуни духовете с нов проект. Страната иска да организира следващите Олимпийски игри, но прилага дискриминационната си политика срещу жените и в спорта. Събитието ще бъде достъпно само за мъже, а жените ще могат да проведат своите дисциплини в съседен Бахрейн.

Ултраконсервативната Саудитска Арабия иска специални отделни Олимпийски игри в мъжките и женските дисциплини, при която две съседни държави съвместно биха организирали събитието. Тази идея обяви за британските медии принц Фахад бин Йелави ал Сауд, съветник на президента на Олимпийския комитет на Саудитска Арабия. Според него, Саудитска Арабия иска да организира игрите, но заедно с Бахрейн, като в Саудитска Арабия да бъдат мъжките спортове, а в Бахрейн женските.

Саудитска Арабия с дискриминационно предложение за Олимпийските игри

Саудитска Арабия с дискриминационно предложение за Олимпийските игри

„Нашето общество е консервативно и е трудно да се приеме жени да се конкурират с мъже, особено по плуване. Спортното облекло на публични събития не е разрешено, така че заради такива съображения, е трудно да се организират спортни събития“, казва той.

Според него, с друга страна от залива, биха могли заедно да организират „разделено“ представяне на Олимпиадата, а като сътрудник бе посочен Бахрейн.

Мишел Обама и МОК реагираха красноречиво на предложението

Мишел Обама и МОК реагираха красноречиво на предложението

„Ние имаме дългогодишно сътрудничество с тази страна, Бахрени би организирал женската част от събитието, а ние мъжките състезания“, добавя той. Предложението предизвика доста реакции в международната общност, включително и от Мишел Обама, която се появи на погребението на покойния крал на страната без забрадка и скандализира цялата общественост.

Саудитска Арабия за първи път изпрати жени състезател на игрите в Лондон преди три години и то след силен натиск на международния олимпийски комитет (МОК). След това и Катар и Бруней също имаха свои жени представители.
МОК вече разгледа предложението и неговата теза, е, че не трябва да има никаква дискриминация и че ако Саудитска Арабия иска да бъде домакин на олимпиадата трябва да либерализира отношението си към жените — атлети.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар