Желю Желев преживя самоубийството на дъщеря си ЙорданкаЖелю Желев беше съсипан след смъртта на съпругата си Марушка

Животът на Желю Желев беше белязан от куп лични трагедии. Първият демократично избран президент на България рядко си позволяваше да говори за случващото се в личния му живот и предпочиташе да акцентира единствено на политическите и научните си дейности. Цялата страна обаче знае за огромната лична драма, сполетяла живота му през 1993 година.

[caption id="attachment_435824" align="alignleft" width="300"]Желю Желев и Марушка Желю Желев и Марушка[/caption]

Тогава се самоубива едната му дъщеря Йорданка. По това време Желю Желев е действащ президент на страната и е на визита в чужбина. Младата жена използва този момент и се обесва на стълбите в резиденция Бояна. Причините за решението й така и не стават ясни, а трагедията се отразява на цялото семейство. Желев и съпругата му Мария се затварят в себе си, а почернената майка намира утеха в чашката, ако се вярва на слуховете.

Всичко това се отразява на Марушка, както Желев на галено наричаше съпругата си и тя се разболява от цироза на черния дроб. Заболяване, което в последствие се обръща в рак. Болест, която в крайна сметка побеждава и на 9 декември 2013 година Марушка угасва в болница "Лозенец", въпреки усилията на лекарите. Смъртта й буквално съсипва съпруга й, който се срива психически след като остава вдовец.

Заради скръбта си по Мария, бившият президент се затваря в себе си и доста често изпада в депресии. В последната година Желю Желев отказваше да излиза от дома си и не даваше никакви интервюта. Той не присъства дори и на учредената от него инициатива "25 години свободна България" миналата година.

Заради влошеното си здравословно състояние първият ни държавен глава вече не успяваше да шофира сам личния си автомобил, което допълнително се отразяваше на психиката му.