Желю Желев почина година след смъртта на съпругата сиЖелю Желев напусна този свят на 79-годишна възраст

Желю Желев почина. Първият демократично избран президент на България напусна този свят на 79-годишна възраст. Роден е през 1935 година и на трети март трябваше да навърши 80 години. Той е първият държавен глава, избран с демократични избори. Президент е на страната в периода от 1 август 1990 до 22 януари 1997 година.

[caption id="attachment_435817" align="alignright" width="300"]Желю Желев почина Желю Желев почина[/caption]

В края на политическия си мандат основава фондация "Д-р Желю Желев", чиято задача е да събира и публикува документите от най-новата политическа история на България, които да останат в наследство за поколенията. Президентският му мандат е белязан от лична трагедия след като дъщеря му Йорданка се самоуби през 1993 година. Момичето се обеси в резиденция Бояна докато баща й беше на политическа визита в чужбина. Мотивите за решението на момичето така и не бяха напълно изяснени, а личната трагедия се отрази сериозно както на Желев, така и на съпругата му Мария.

Бившата първа дама почина преди малко повече от година - на 9 декември 2013 година, след тежка и продължителна борба с рака. Смъртта на 71-годишната Марушка, както я наричаше галено съпругът й, се отрази на здравословното състояние на Желю Желев и той предпочете да се затвори в дома си и да не излиза сред хора.

Освен автор на много книги, бившият президент е носител и на куп престижни международни отличия. Той е доктор хонорис кауза на Университета в град Мейн, на Университета в Тел Авив, Грейсланд Колидж в Айова, университетите в Сеул и Модерна в Лисабон.

Освен това е е носител на медал за заслуги към Европа и че почетен член на един от най-престижните клубове в света - Ротари клуб Ню Йорк.

Поклон пред паметта му!