Заради грипната епидемия бургаските ученици ще почиват цяла седмица

Бургаските ученици бяха пуснати в извънредна ваканция заради нарасналия брой на заболелите от грип.

Здравните власти обявиха грипна епидемия в Бургас, съобщава topnovini.bg. Бургаските ученици няма да са на училище цяла седмица заради рязкото увеличаване на болните в града през уикенда. Най-засегнати сред местните ученици са тези до 14-годишна възраст посочват специалистите.

[caption id="attachment_434665" align="alignright" width="300"]Заради грипната епидемия бургаските ученици ще почиват цяла седмица Заради грипната епидемия бургаските ученици ще почиват цяла седмица[/caption]

Междувременно вирусолози алармираха, че до броени дни страната ни ще бъде застигната от нов грипен щам, който ни поваля от раз. Клиничната му картина не се различава особено на останалите добре познати ни видове грип. В случая обаче притеснението идва от факта, че нямаме изграден имунитет срещу новия вирус.

По всяка вероятност в страната ни ще бъде обявена грипна епидемия до няколко дни или най-късно до началото на февруари. Новият за ширините ни грипен щам носи наименованието „Тексас”. Вестник „Стандарт” отбелязва на страниците си, че новият вид грип вече е тръшнал трима старозагорци.

Проф. Тодор Кантарджиев посочва, че новият грипен щам всъщност представлява нов вид свински грип - H3N2 или т.нар. „Тексас”. Той много прилича на добре познатия ни H1N1 („Калифорния”), който бе изолиран през 2008 година. Професорът посочва, че новият свински грип е т.нар. „хонконгски” и припомни, че именно той е причинил пандемия заради липсата на изграден имунитет през 1969 година в преобладаващата част от страните, които е засегнал.

Заболеваемостта в област Стара Загора също е увеличена, но не достатъчно, че да бъде обявена грипна епидемия. Специалисти посочват, че новият грипен щам вече се вихри с в Щатите и Западна Европа, а страната ни ще бъде ударена идния месец. Новият вид грип започва по същия начин, както и познатите ни досега – поваля много бързо и е придружен от висока температура, болки в ставите и главоболие.

В никакъв случай болният не трябва да си позволява да се самолекува, а задължително да се консултира с лекар, за да се избегнат евентуалните усложнения, пише pik.bg.