Новият грипен щам ще застигне България през февруари

Нов грипен щам застига България до дни, алармират специалисти.

Вирусолози посочват, че грипната епидемия вече чука на вратата ни, а най-притеснителен е фактът, че е изолиран нов грипен щам за нашите ширини, срещу който нямаме изграден имунитет. Новият за България грипен вирус носи наименованието „Тексас”, а в. „Стандарт” отбелязва, че вече е успял да повали трима души от Стара Загора.

[caption id="attachment_434594" align="alignright" width="300"]Новият грипен щам ще застигне България през февруари Новият грипен щам ще застигне България през февруари[/caption]

Проф. Тодор Кантарджиев, който е шеф на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) посочи, че според вирусолозите по същество новият грипен щам представлява нов свински вирус - H3N2 или казано с други думи – „Тексас”. Той наподобява на добре познатия ни „Калифорния” (H1N1), който бе изолиран преди седем години. Както вече споменахме срещу новия грипен щам няма изграден имунитет и този факт вещае тежка битка с него.

Проф. Кантарджиев посочи, че това е т.нар. „хонконгски” свински грип, който е причинил пандемия през далечната 1969 година в повечето засегнати държави поради липсата на изграден имунитет. Доктор Елена Канева, която е шеф на РЗИ в Стара Загора пък посочи, че са изпратени няколко проби до НЦЗПБ, но до момента нямат официално потвърждение, че сред тях има положителни. Тя смята, че твърденията, че новият грипен щам вече е факт в Стара Загора не налагат никакви противоепидемични мерки за момента.

Към момента поразените от остри респираторни заболявания в района все още е доста под прага, за да е наложително обявяването на грипна епидемия. Новият грипен щам се вихри с пълна сила в Западна Европа и САЩ, а епидемиолозите прогнозират, че ще удари България през февруари. Специалисти посочват, че клиничната картина на новия грипен щам не се различава особено от тази на останалите видове грип.

Той стартира по същия начин – скорострелно, с главоболие и висока температура и е придружен от болки в ставите. Препоръчва се болният да проведе консултация с лекар още при наличието на първите симптоми, за да се избегнат тежки усложнения, пише pik.bg.