Прогнозата на синоптиците сочи, че се задава нова порция сняг и нов спад на температурите

Синоптиците от НИМХ към БАН алармират за поредната метеорологична аномалия.

След уикенда, който ни напомни за идващата пролет, от днес снегът се завръща отново с поредния студен фронт. Синоптиците обявиха жълт код за цялата страна заради очаквания силен вятър. Още от днес времето отново ще бъде определено от поредната порция студен фронт, нахлул у нас.

[caption id="attachment_433883" align="alignright" width="300"]Прогнозата на синоптиците сочи, че се задава нова порция сняг и нов спад на температурите Прогнозата на синоптиците сочи, че се задава нова порция сняг и нов спад на температурите[/caption]

Освен, че ще застудее осезаемо, синоптиците предвиждат и нови порции сняг в Западна България, на места в източните райони и Предбалкана. Времето ще е доста ветровито като вятърът ще се ориентира предимно от северозапад. На места поривите му ще достигнат до 60-80 км./ч., пише в. „Стандарт”.

София вече осъмна с нова порция сняг. Новата снежна покривка ще създаде сериозни затруднения на столичани, тъй като отдолу има тънка кора лед. Тя се образува след като вчера високите температури разтопиха стария сняг, но с падането на температурите вечерта, мокрите места се превърнаха в ледени пързалки. Улиците са особено опасни за пешеходците заради натрупалия се сняг върху леда, алармират от Столична община.

В същото време стана ясно, че на терен в София са вече 169 снегопочистващи машини. Основните артерии на града в 24-те района на общината, по които се движи масовия градски транспорт вече са обработени със смеси срещу заледяване.

Към този момент продължава обработването на улици в районите „Искър”, „Връбница”, „Витоша” и други. Извършено е и опесъчаване на планинските пътища Драгалевци – Алеко и Витоша – Бояна – Златни мостове. Към този час масовият столичен градски транспорт се движи без пречки по всичките си маршрути. София е проходима при зимни условия. От АПИ призоваха водачите на моторни превозни средства да оборудват колите си за зимна обстановка, ако все още не са го направили.

Междувременно стана ясно, че през вчерашния ден най-топло е било във Велико Търново, където бе измерена температура от 20.6 градуса в 13.40 ч., пише pik.bg.