Отвлечен? Нов инцидент с кораб край Корфу

Гласувайте за статията

Кораб край Корфу подаде сигнал за помощ, съобщават гръцките власти

Товарен кораб е изпратил SOS сигнал за помощ от район в близост до остров Корфу и има съмнения, че на него се намират въоръжени лица, информират гръцките телевизии.

Според изявление на министерството на морския транспорт, на мястото, откъдето е изпратен сигнала, веднага са били изпратени фрегата и хеликоптер, за да открият кораба, за който се смята, че транспортира няколкостотин имигранти.

Както съобщава италианската брегова охрана, става дума за имигранти от Сирия. 

Товарен кораб подаде сигнал за помощ, има съмнения, че е отвлечен

Товарен кораб подаде сигнал за помощ, има съмнения, че е отвлечен

 

Корабът „Blue sky M“, който плава под флага на Молдова, бил блокиран от голяма буря в Йонийско море, в близост до остров Отони, северозападно от Корфу.

Корабът плавал към Хърватия, но, според изявление на италианската брегова охрана, внезапно променил курса в посока на италианския регион Апули, и в момента се намира на 26 мили от брега.

Властите съобщиха, че сигнала за помощ вероятно е изпратил някой от пътниците. Два хеликоптера, които излетяха от Корфу, веднага били изпратени към посоченото местоположение.

Информация за броя на пътниците и състоянието, в което се намира въпросния кораб, засега няма.

Фрегатата Наварино, която днес е била изпратена да намери „Blue sky M“, вече е претърсила това място, защото помага в спасяването на пътници от ферибота на компанията Норман Атлантик.

Това не е първият случай за съмнения за отвлечен кораб, особено в Средиземно море. Подозрения, че пирати шестват в района има от години. Според непотвърдена информация, край бреговете на Северна Африка дори и днес има пиратски кораби, които нападат търговски лайнери. Във водите на Бяло море, последните няколко години, гръцките власти също бяха принудени да се борят с подобен проблем.

Засега официално се знае, че подобни пиратски фрегати шестват край бреговете на Полинезия, Латинка Америка и Африка. Преди време документалния канал „Дискавъри“ излъчи дори документален филм, как капитаните на търговски кораби реагират на подобна опасност и как се борят със съвременното пиратство.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар