Проф. Байкова даде ценни напътствия как да запазим теглото си по празниците!

Пиете ли ракия повече от нормалното по празниците, добре е да го правите със зеленчукова салата. Това съветва проф. Байкова. Специалистът по здравословно хранене препоръчва да не се прекалява с консумацията на спиртни напитки. А ако все пак количеството е в повече, това да се прави с храна. По празниците и обичая на Бъдни вечер да се хапват седем или девет ястия, но не и да се довършват в същия ден.

Не трябва да се прави някакъв хранителен маратон по време на празниците, има дни след това, когато се доизяждат. Затова специалистката препоръчва да се подхожда внимателно с храната. Не е добре днес да се прекалява с алкохол или да се смесва вино и шампанско.

[caption id="attachment_432608" align="alignright" width="300"]проф. Байкова Проф. Байкова даде ценни напътствия за запазване на идеалното тегло по празниците[/caption]

Аперитивът да се приема и със сирене, съветва проф. Донка Байкова. Тя обяснява, че концентрираните напитки се разграждат във високите етажи на храносмилателната система и затова е добре да се приемат с повече вода. За да не се всмука директно в кръвта и да не доведе до отрицателни последици е добре алкохола да се приема не само с вода, но и да се храним.

При здравословното хранене задължително е яденето да не се смесва, а да са разгражда на отделните етажи. Затова при приема на различните храни е добре разстоянията между тях да бъде минимум половин час. След като се приемат зеленчуците, хубаво е половин час по-късно да се приемат белтъчни храни и най-накрая примерно пържолите. Но ако сме ги хапвали предишния ден, добре е те да останат по-накрая или следващия ден да се лишим от тяхното консумиране.

Киселото мляко е добър начин да се оберат остатъците от мазната храна. Най-добрата салата не са туршиите днес, а млечната. Като перфектна закуска проф. Донка Байкова препоръчва кисело мляко със сок от екзотичните плодове – като сок от мандарина или портокал. Разбира се, може да прибави към киселото мляко и сок от грейпфрут.

Проф. Байкова препоръчва никаква диета веднага след празниците, иначе организма ни се стресира. За да се избегне тази драстична промяна, която не води до хубаво, просто е много по-добре да се движим повече, за да изгорим излишните калории.