Синоптиците от НИМХ към БАН прогнозират разваляне на времето

От БАН предупредиха за задаващи се нови аномалии.

Днешният Коледен ден ще започне със слънце. В обедните часове обаче от запад ще стартира появата на висока облачност. Надвечер над районите в източната част облачността ще се снижи и ще започне да се вплътнява, но ще остане без валежи. Вятърът ще е слаб до умерен от запад, а максималните температури ще достигнат стойности от 10-15 градуса.

[caption id="attachment_432515" align="alignright" width="300"]Синоптиците от НИМХ към БАН прогнозират разваляне на времето Синоптиците от НИМХ към БАН прогнозират разваляне на времето[/caption]

Дежурният синоптик в НИМХ към БАН Мартин Славчев прогнозира, че времето ще се задържи слънчево и над Черноморието. По-значителни ще са увеличенията на облачността в часовете привечер по южната част от крайбрежието, но валежи не се очакват. Ще духа западен до умерен вятър, а вълнението на морската вода ще е 1-2 бала. Максималните температури ще се ориентират между 13 и 15 градуса, а на морската вода – най-много 10 градуса.

Над планинските райони също ще се задържи слънчево време, но само в часовете до обяд. След това облачността ще е променлива, а привечер облаците ще надделеят значително. Валежи не се очакват, но пък за сметка на това ще духа силен вятър от запад. На височина 1 200 метра температурата ще е около 9 градуса, а на 2 000 метра – 5 градуса.

Очевидно ще имаме възможността да се радваме на хубавото време само днес, защото според прогнозата на синоптиците към БАН, още в петък облачността ще започне да се вплътнява и на някои места в Източна и Северозападна България ще превали. Ще духа североизточен вятър, който ще започне да се увеличава, а с него ще навлезе и студен въздух. Температурите през деня ще се понижат осезаемо и минималните ще са в диапазона между 0 и 5. Максималните температури ще се ориентират между 5 и 10 градуса.

В малките часове на съботния ден валежите вече ще обхванат цялата страна и ще са интензивни, а с понижаването на температурите, в Западна и преобладаваща част от Северна България, дъждът ще започне да преминава в сняг. Неделният ден ще се задържи сравнително студен и облачен и на много места ще снеговалежите ще продължат. Валежите обаче постепенно ще започнат да намаляват и ще се ориентират към спиране, пише pik.bg.