Петко Сертов е бил забелязан за последно във Фолксваген Голф

Новината за безследното изчезване на Петко Сертов взриви медиите преди броени минути.

Бившият шеф на ДАНС (Държавна агенция „Национална сигурност”) Петко Сертов е изчезнал безследно. Местонахождението му не е ясно от петъчния ден, съобщи Българската национална телевизия като се позова на свои източници. Според първоначалната информация по случая, Петко Сертов е оставил и двата си мобилни телефона, преди да излезе от жилището си. Източници посочват, че за последно са забелязали бившият директор на ДАНС в автомобил Фолксваген Голф.

[caption id="attachment_430976" align="alignright" width="300"]Петко Сертов е бил забелязан за последно във Фолксваген Голф Петко Сертов е бил забелязан за последно във Фолксваген Голф[/caption]

Българското национално радио обяви, че Столичната дирекция на вътрешните работи е стартирала издирването на Петко Сертов по изричната молба на неговата съпруга. За момента обаче цялата тази информация не е официално потвърдена от Министерството на вътрешните работи. Припомняме, че Петко Сертов бе първият шеф на ДАНС. Той оглави агенцията още от създаването й през 2008 година и остана на този пост до лятото на 2009 година. Петко Сертов бе начело и на създадения през 2009 година БОРКОР - Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС (Министерски съвет). На този пост Петко Сертов остана до март 2013 г., когато бе освободен от тогавашния и настоящ министър-председател Бойко Борисов. Петко Сертов е свързван и с назначаването на Алексей Петров за съветник на ДАНС (Държавната агенция „Национална сигурност”) във времето, в което я оглавяваше, пише dnevnik.bg.

Припомняме, че в края на юни 2010 година, Петко Сертов и Павлин Димитров, който бивш заместник министър на вътрешните работи, бяха съобщени като кадрови служители на бившата служба „Държавна сигурност”. Имената на Сертов и Димитров бяха оповестени от Комисията по досиетата в 12-я поред доклад от извършената проверка за принадлежност към ДС (Държавна сигурност) на ръководния състав на МВР (Министерството на вътрешните работи) за времето от 1990 до 2010 година. В този доклад се съдържаше списък на ръководните служители имената, на които започваше с буквата П. Проверката на комисията бе извършена по азбучен ред и стартира през март 2010 година, пише capital.bg.