„Черен петък“ в САЩ: Масови протести из търговските центрове

Гласувайте за статията

Протести в САЩ  навръх „Черен петък“ заради убийството на младеж

Протести в САЩ навръх „Черен петък“ заради убийството на 18-годишен младеж във Фъргюсън. Навръх  черния петък  из моловете имаше масово протестиращи граждани срещу полицая, който все още не е обвинен за убийството на Майкъл Браун.

И в много други градове в САЩ са били планирани протести в търговските центрове, но гражданската активност е била слаба, а протестите кратки, освен в Чикаго, където около 200 души са се събрали в близост до търговския квартал Магнифисент Майли.

В Бруклин бил планиран митинг под мотото „Ръцете горе. Недей да купуваш!“, Но не се е явил нито един протестиращ. В Манхатън протестите са били масови.

Масови протести в САЩ навръх "Черен петък"

Масови протести в САЩ навръх „Черен петък“

В Манчестър, предградие на Сейнт Луис, полицията (съставена главно от бели) предупредила двайсетина (предимно черни) протестиращи, че трябва да се оттеглят на най-малко 15 метра от входа на търговския дом Уолмарт, а след това ги притиснала към близкия паркинг. Протестиращите скандирали: „Няма справедливост, няма мир, без расистка полиция“ (No justice, no peace, no racist police).

След като в понеделник вечерта бе съобщено, че полицаят Дарън Уилсън, който през август уби 18-годишният Майкъл Браун, няма да бъде преследван, се стигна до протести през всички щати на САЩ.

В Фъргюсън, предградие на Сейнт Луис, където се случи убийството, след обявяването на решението на съдебните заседатели, бяха запалени няколко сгради и автомобили, а десетки протестиращи бяха арестувани, но следващите дни протестите ставаха все по-спокойни.

„Черен петък“ е най-масовото събиране на хора на едно място, след 4-ти юли. Масовата истерия покрай продажбите, събира хиляди хора из големите молове. Граджаните от цялата страна се обединиха, за да изразят протеста си срещу решението на съда спрямо полицая, който уби чернокож младеж през август тази година. Убийството на чернокожото момче бе разглеждано в съда, но срещу полицая не бе издадена присъда. В резултат, цялата общественост скочи на граждански протест. Демонстрациите из цялата страна не спират от дни, а властите арестуваха десетки.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар