България и САЩ в пазарлъци за TTIP: Безвизов режим срещу подкрепа в ЕС!

Гласувайте за статията

България и САЩ се пазарят за TTIP

България и САЩ са в пазарлъци за TTIP. Българското правителство води преговори със САЩ за осигуряване на безвизов режим на гражданите, в границите на САЩ. До момента страната ни продължава да пътува с визи до Америка, Канада и Австралия–проблем, който сериозно затруднява международната търговия и свободния бизнес между двете държави.

Левите сили в Европа и екологични движения спекулират, че това споразумение ще позволи добив на шистов газ и че свободната търговия ще се отрази на намаляването на социалните права в Европа.

„Официалното становище на България не се различава много от това на другите държави-членки, с тази разлика, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да бъде поставено и това за визовия режим за българите за САЩ“, заяви Божидар Лукарски, мистър на икономиката, добавяйки, че на този етап преговорите все още не са стигнали до този въпрос.

България и САЩ в тежки пазарлъци заради визовия режим

България и САЩ в тежки пазарлъци заради визовия режим

Въпреки това източници от ЕС съобщават, че е много вероятно България да откаже подкрепа за споразумението за трансатлантическото партньорство за инвестиции и търговия (TTIP), ако САЩ не се съобрази с исканията на българските власти.

От Вашингтон заявиха, че са „за“ подобно споразумение, но гражданите на България, Полша и Румъния, често нарушават вътрешните разпоредби на САЩ, като заминават с туристическа виза, а всъщност се опитват да останат да живеят и работят там. Проблема с имигрантите от Балканите, за който Британия вече от седмици е в конфликт с ЕС.

В момента България е в изгодна позиция да диктува правилата по споразумението, тъй като от нейния глас, до известна степен зависи свободната трансатлантическа търговия. Под въпрос е обаче дали след исканията на България и САЩ държи толкова да засили влиянието си над Балканите, че да направи такива отстъпки, свързани със свободното преминаване на граждани от Черноморието на територията на САЩ. Споразумението все още се обсъжда, а частта му с риска за социалните права на гражданите от ЕС, предстои да бъде разгледана под лупа.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар