Ивайло Калфин ще внесе ново предложение по време на обсъждането на бюджета за 2015Ивайло Калфин не хареса предложението на БСП за по-ранно пенсиониране за сметка на размера на пенсията

Ивайло Калфин има нова идея за пенсионната реформа. Социалният министър иска хората, които са в предпенсионна възраст, но са останали без работа, да имат възможност да се пенсионират по-рано от заложеното в закона. Това си предложение вицепремиерът ще отправи към колегите си в Народното събрание по време на обсъждането на бюджета за следващата, 2015 година.

[caption id="attachment_428798" align="alignright" width="300"]Ивайло Калфин Ивайло Калфин[/caption]

Единият от вариантите, предложени от Ивайло Калфин, ще е безработните, които имат нужда от още две години стаж, да имат възможност да се пенсионират за сметка на размера на пенсията си, която ще е по-малка. За да се пенсионират според новото изискване, хората трябва задължително да покриват изискването да са безработни и да нямат абсолютно никаква друга възможност за получаване на доходи.

Идеята на Ивайло Калфин е чрез ранното пенсиониране да се компенсират хората, които няма да успеят да излязат в пенсия, заради увеличаването на възрастта и изискването за години стаж, което ще се случи от следващата година. Вицепремиерът разкри, че не одобрява предложението на БСП да се позволи по-ранното пенсиониране за всички желаещи, съответно с намаляване на пенсията с по 0,4% за всеки месец, който не стига за пенсионирането, предават от vsekiden.com.

Ивайло Калфин коментира и програмите за заетост, чиито основен проблем е начина, по който са направени. И който на практика ги прави неизползваеми. Социалният министър сподели още, че ще настоява за плавно увеличаване на пенсионната възраст и съответно разсрочване на увеличението за повече години. Това бил най-добрият вариант за полагане основите на пенсионната реформа.