Михаил Миков се точи за поста на Росен Плевнелиев

Един от народните представители от редиците на БСП се кани да заеме мястото на Росен Плевнелиев като държавен глава.

Става въпрос за председателя на партията столетница БСП – Михаил Миков, който се цели в поста президент. С тази информация гръмна вестник „Сега”. Миков доверил желанието си да заеме мястото на президента Росен Плевнелиев пред тесен кръг, но пък не чак толкоз, че информацията да не достигне до медиите. С издигането на Миков за кандидат за мястото на Росен Плевнелиев, партията столетница отново ще заложи на чиста партийна кандидатура, при това лидерска, каквото бе номинирането на Георги Първанов за първия му мандат.

[caption id="attachment_428687" align="alignright" width="300"]Михаил Миков се точи за поста на Росен Плевнелиев Михаил Миков се точи за поста на Росен Плевнелиев[/caption]

Тогава БСП играха за последно с партийна фигура. Запознати припомнят, че на последния вот за държавен глава, от левицата издигнаха Ивайло Калфин, понастоящем министър на социалната политика и вицепремиер, който тогава не бе член на партията.

Основната цел на Михаил Миков на този етап е да успее да се задържи като председател на БСП до президентския вот. Именно това е и причината, поради която той не планира да организира свикване на извънреден конгрес в началото на 2015 г. а ще го отложи за малко преди местните избори, твърдят източници от „Позитано” 20. Представителите на вътрешната опозиция в БСП не вярват, че ще се стигне до конгрес и избор на ново ръководство, както и пълен цикъл отчети и избори. Те обаче не са се отказали от искането си за вътрешнопартийно допитване за необходимостта от реформи в БСП.

Инициаторка на допитването е Мая Манолова, а зад нея застават Ангел Найденов и Кирил Добрев. Позицията се споделя и от Георги Кадиев. За провеждането на конгрес настояват и областните ръководства на София-област, Варна, Пловдив-град и Пловдив-област, Добрич и Разград. Преди броени дни обаче кандидатът за поста на Росен Плевнелиев привика изненадващо областните лидери на партията на среща в партийната централа. Миков им зададе от упор въпроса дали подкрепят провеждането на конгрес. Единствените, които се осмелиха да подкрепят идеята бяха разградчани, пише actualno.com.