Бойко Борисов е категоричен, че не търси спокоен пристан за управителя на БНБ

Новият стар министър-председател Бойко Борисов разкри истината за управителя на БНБ Иван Искров.

Думите на Бойко Борисов дойдоха в отговор на нападката на червения депутат Георги Кадиев. Министър-председателят посочи, че с цялото му уважение към Георги Кадиев, би желал да го уведоми, че няма повод за притеснение около спекулациите, които бяха пуснати в публичното пространство. Бойко Борисов посочи, че управляващите не считат, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпращан като представител на страната ни в Черноморската банка за развитие.

[caption id="attachment_428565" align="alignright" width="300"]Бойко Борисов е категоричен, че не търси спокоен пристан за управителя на БНБ Бойко Борисов е категоричен, че не търси спокоен пристан за управителя на БНБ[/caption]

Думите на Бойко Борисов бяха оповестени по-рано днес в личния му профил във Фейсбук. Той посочи, че ако Георги Кадиев съди по това, че процедурата се прави в полза на управителя на БНБ Иван Искров, би искал да заяви категорично, че това твърдение е много далеч от истината. Бойко Борисов припомни, че винаги са казвали, че управителят на БНБ Иван Искров трябва да подаде оставката си и отново подчерта, че е далеч от мисълта да се заеме с търсенето на спокоен пристан за него.

Едно от най-притеснителните неща в създалата се ситуация е, че Иван Искров трябва сам да вземе решение да напусне заеманото от него място като управител на БНБ, тъй като нито правителството, нито Народното събрание разполагат с необходимите инструменти, за да направят това. Съгласно Договора за функциониране на Евросъюза, централните банки и като цяло банковата система, са независими от управляващите, подчертава Бойко Борисов в заключение.

По-рано днес икономистът Лъчезар Богданов разкри в ефира на Нова тв поредните измами, които се въртят около случая КТБ. Богданов даде за пример, че ако даден човек има депозит в КТБ в размер на 500 000 евро, от които са гарантирани едва 100 хиляди евро, то сметките показват, че той автоматично би трябвало да изгуби останалите 400 000 евро. Това обаче само според изчисленията. А на практика, за да не изгуби тази сума, вложена в КТБ, даденият клиент може да раздроби този депозит на пет и да ги прехвърли на приятели и познати. Така те няма да бъдат в един влог и ще бъдат изплатени, пише pik.bg.