Днес ще стане ясно кои банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ

Икономистът Лъчезар Богданов разкри измамите, които се въртят покрай случая КТБ.

В ефира на Нова тв той разкри измамите с влогове, които са под 100 хиляди евро и кредитите. Лъчезар Богданов посочи, че ако един човек например има депозит от 500 хиляди евро, от които са му гарантирани едва 100 хиляди евро, то и най-простите изчисления сочат, че той автоматично губи 400 хиляди евро. За да не изгуби тази немалка сума, която е вложена в КТБ, дадения клиент би могъл да раздроби този депозит и да прехвърли по-малките депозити на приятели и познати. По този начин те няма да са в един влог, а в пет и ще се изплатят. Икономистът обобщи, че това е най-простичката схема, по която се мами държавата.

[caption id="attachment_428513" align="alignright" width="300"]Днес ще стане ясно кои банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ Днес ще стане ясно кои банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ[/caption]

Властите се опитват да сложат край на тази измама, но дали ще успеят, предстои да разберем. Лъчезар Богданов даде и друг пример, при който клиентът има кредит в размер на един милион евро, а друг – има депозит от 1 милион евро. В този случай се получава така, че кредитополучателят не връща сумата и Държавният фонд за гарантиране на депозити я губи, а депозитантът пък получава определена сума, която би загубил, тъй като гарантираната сума, която му се изплаща е до сто хиляди евро.

На свой ред бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков заяви в студиото на сутрешния блок на Нова тв, че държавата прави опити да помогне. Той обаче не изключи вероятността да не се получи желания ефект в КТБ и вместо да се изпишат вежди, да се извадят очите. Междувременно стана ясно, че днес Фондът за гарантиране на влогове трябва да обяви кои банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ. Това, което обявиха в аванс от ръководството на фонда е, че девет банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ и допълват, че те са избрани така, че да имат множество клонове, за да бъде избегнато струпването на хора, пише pik.bg.