Синоптици вещаят дебела снежна покривка до броени дни

Синоптици алармират, че зимата ще ни връхлети изведнъж.

Прогнозите на синоптиците за днес сочат, че над източната и северната част от страната през днешния ден ще преобладава ниска слоеста облачност, която ще намали видимостта на доста места. В отделни райони не са изключени и ръмежи. Слънчево време ще преобладава над Югозападна България и преобладаващата част от Горнотракийската низина. Максималните стойности през днешния ден ще достигнат до 2-3 градуса в североизточните райони и 10-11 – в крайните югозападни райони.

[caption id="attachment_428454" align="alignright" width="300"]Синоптици вещаят дебела снежна покривка до броени дни Синоптици вещаят дебела снежна покривка до броени дни[/caption]

Дежурният синоптик в НИМХ към БАН Георги Цеков прогнозира, че през днешния ден над планинските райони ще преобладава слънчево, но ветровито време. Вятърът ще е умерен, а по високите и открити части – силен. Ще се ориентира от север. Редица видни синоптици вещаят, че зимата ще ни връхлети изненадващо. Според прогнозата месец декември ще започне със сериозна снежна покривка, която този път ще затрупа цялата страна. Най-сериозна покривка от сняг ще се получи в планинските райони. Макар началото на месеца да е доста снежно и хладно, според прогнозата на редица синоптици, през втората половина на декември ни очаква сухо и топло време.

Синоптикът Петър Янков посочва пред Информационна агенция „Фокус”, че последните прогнози сочат, че на Балканите началото на зимата ще е меко. Много е вероятно за студентския празник (8 декември) да има сняг. Сухото време, което ще започне през втората половина на месец декември, ще се задържи и след Нова година. Месец Януари обаче ще ни изненада с големи студове. За сметка на това пък количествата сняг няма да надвишават нормите за това време на годината. Повече сняг се очаква да падне през февруари и март, и снежната покривка в планинските райони ще е доста дебела. Обилните снеговалежи си имат и положителни страни – язовирите ще получат необходимите количества вода, за да може селското стопанство да функционира нормално и през 2015 година, пише pik.bg.