Студ ще скове страната, температурите ще паднат главоломноСтуд и сняг сковават България, синоптиците предупреждават хората да бъдат внимателни

Студ и сняг ще сковат страната от утре. Синоптиците предупреждават, че от събота времето ще се влоши рязко и температурите ще паднат главоломно. Единствено в южна България ще има само разкъсвания на облачността, които обаче ще бъдат временни. Над цялата страна ще духа студен вятър, заради който температурите ще се усещат още по-ниски отколкото са в действителност.

[caption id="attachment_428368" align="alignleft" width="300"]Студ и сняг за уикенда Студ и сняг за уикенда[/caption]

За това предупреждават дежурните синоптици от Института по метеорология и хидрология към БАН. Прогнозата на експертите е за валежи от сняг в планинските райони, а също и в Предбалкана. Снегът обаче няма да натрупа и да създаде бедствено положение. По Черноморието също ще се задържи облачно, а на много места ще вали дъжд. Няма предпоставки за поройни дъждове обаче, побързаха да успокоят метеоролозите.

Вятърът ще бъде от умерен до силен, а температурите ще са малко по-високи от тези на останалите места в страната - около 8-10 градуса по Целзий. Над планините ще бъде облачно, а температурите ще продължат да падат, като на височина над 1200 метра ще са около минус един градуса по Целзий, а над 2000 метра - около минус 5.

Температурите сутрин в страната ще са около и под нулата. Максималните ще са без съществена промяна и ще останат между 5 и 10 градуса като заради студеният вятър ще имаме усещането, че е много по-студено, предават от Агенция ПИК.

В началото на другата седмица времето ще продължи да застудява, като в понеделник се очакват отново слаби превалявания на отделни места. От север-североизток ще продължи да нахлува студен вятър.