Климатолози вещаят мрачни прогнози през идните години

Климатолози направиха доста стряскаща прогноза за идната година.

Прогнозата на редица известни климатолози сочи, че през следващата година в България ще се редуват наводненията и сушавите периоди. Разбира се, сушавите периоди ще предизвикат редица горски пожари. Около страховитата прогноза за 2015 година се обединиха синоптици и климатолози от БАН.

[caption id="attachment_428091" align="alignright" width="300"]Климатолози вещаят мрачни прогнози през идните години Климатолози вещаят мрачни прогнози през идните години[/caption]

Те твърдят, че през лятото на следващата година ни очаква адски мор – без нито една капчица дъжд. Специалистите посочват, че тенденцията е повече от ясна – до три десетилетия, климатът на България ще заприлича на този в южна Гърция, а температурите ще се покачат с още 3-5 градуса. Сушавите години ще се редуват с такива с много дъжд. Според климатолози и синоптици, тази година зимата ще е суха. За съжаление обаче това ни гарантира кошмарно лято без вода, което пък от своя страна ще доведе до нов проблем – глад заради липсата на реколта. По всичко личи, че прогнозите в климатично отношение ще стават все по-мрачни и по-мрачни занапред.

Георги Стефанов, който е експерт по климатични промени твърди, че мрачните прогнози са в резултат на голямото отделяне на парникови газове през последния век и половина. Промените не засягат само България, а целия свят. Докато страната ни бе застигната от невиждани потопи, Скандинавските страни ги мореше невиждана 40-градусова жега. Специалистът посочва, че страната ни се намира в един от най-интензивните климатични пояси по отношение на промените. Разбира се това далеч не означава, че планетата ни ще се погуби, но пък все по-често човечеството ще става свидетел на крайни климатични проявления, които водят не само до финансови и материални загуби, а и до загуба на човешки животи.

Предстоящото засушаване ще се отрази пагубно на селското стопанство. Най-песимистични са прогнозите за реколтата от жито, слънчоглед и царевица, които са основни житни култури, определящи цените на редица храни, в това число и на фуража за животните, пише pik.bg.